Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • 4 ihanaa kananmunareseptiä: Suolaista ja makeaa

    Kananmunan kuoren alle kätkeytyy ainutlaatuinen aines. Pieneen tilaan pakattuna munassa yhdistyvät monipuolisuus, ravintorikkaus, terveellisyys ja hyvä maku.
    Muna-riisipasteijat ovat herkullinen klassikko, joka maistuu monille.
    Muna-riisipasteijat ovat herkullinen klassikko, joka maistuu monille. Kuva: Sanne Katainen

    Perinteisen paaston aikana kertyneitä kananmunia on ollut tapana käyttää pääsiäisenä tuhlailevasti erilaisiin ruokiin, kuten täytettyihin muniin, munakasrullaan, sitruunatorttuun ja pashaan. Tyhjäksi puhalletuista kuorista taas askarrellaan koristeita rairuohoon ja pääsiäispöytään.

    Kananmuna on keittiön monitoimiraaka-aine – terveellinen, turvallinen ja lisäaineeton. Se sitoo ja suurustaa, kuohkeuttaa ja kohottaa sekä antaa väriä ja makua niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin.

    Suomalaisia munia voi huoletta syödä myös raakana eli kakkutaikinan maistelijan tai uppomunilla herkuttelijan ei tarvitse pelätä salmonellatartuntaa.

    Kananmuna on verraton myös ravitsemuksellisesti. Se sisältää lähes kaikkia ravintoaineita C-vitamiinia ja kuitua lukuun ottamatta.

    Munapakkauksesta löytyy monenmoista tietoa. Kappalemäärän, koon ja vähimmäissäilyvyysajan lisäksi se viestii muun muassa pakkaamosta, munien laatu- ja painoluokasta sekä tuotantotavasta. Luomumunien numero on 0, ulkomunien 1, lattiamunien 2 ja virikehäkkimunien 3.

    Tiesitkö?

    Yksi M-kokoinen kananmuna painaa noin 60 grammaa.

    Siitä valkuaisen osuus on noin 60 prosenttia, keltuaisen 30 ja kuoren 10 prosenttia.

    Yhdestä munasta saa noin 80 kaloria.

    Säilytä kananmunat omassa rasiassaan tasaisessa lämpötilassa viileäkaapissa. Innokkaan leipurin kannattaa pitää munat huoneenlämmössä, jolloin niiden leivontaominaisuudet ovat parhaimmillaan. Rikottu kananmuna säilyy jääkaapissa noin vuorokauden, pelkkä valkuainen pari päivää suljetussa astiassa. Keitetty tai paistettu kananmuna säilyy jääkaapissa muutamia päiviä.

    Munia voidaan käyttää myös eroteltuna. Keltuaisia tarvitaan moniin kastikkeisiin, kohokkaisiin tai keittojen suurustajaksi. Valkuaisista vaahdotetaan pilvenkevyet marengit ja pyöräytetään raikkaat sorbetit. Ylimääräiset valkuaiset voi lisätä perusmunakkaan, puuron tai laatikkoruokien joukkoon. Ne voi myös pakastaa ja käyttää 3–4 kuukauden sisällä.

    Pikkelöidyt kananmunat ovat raikas lisä salaateissa, voileivällä ja kalapöydän lisukkeena.
    Pikkelöidyt kananmunat ovat raikas lisä salaateissa, voileivällä ja kalapöydän lisukkeena. Kuva: Sanne Katainen

    Pikkelöidyt kananmunat

    8 kpl

    • Ainekset
    • 8 kananmunaa
    • 1 pieni punasipuli
    • 2 tl kokonaisia pippureita (musta-, valko-, rosee- ja viherpippureita)
    • 3 laakerinlehteä
    • Pikkelöintiliemi
    • 3 ½ dl vettä
    • 1 ½ dl sokeria
    • 1 ¼ dl väkiviinaetikkaa
    • 1 ½ tl suolaa

    Valmistusohje

    Keitä munat koviksi, noin 9 minuuttia. Jäähdytä ja kuori munat.

    Kuori sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.

    Lado munat puhtaaseen suljettavaan purkkiin. Kerrostele joukkoon sipuliviipaleita, pippureita ja laakerinlehtiä.

    Mittaa liemen aineet kattilaan, kiehauta ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut. Kaada liemi purkkiin (vetoisuus 0,75 litraa) kuumana. Sulje purkki ja anna jäähtyä.

    Nosta purkki jääkaappiin ja anna munien maustua muutaman päivän, jopa viikon ajan ennen maistelua. Munat säilyvät liemessä pari kolme viikkoa.

    Käytä pikkelöityjä munia salaateissa ja kalapöydän lisukkeena tai viipaloi lohileivälle.

    Lehtevät muna-riisipasteijat maistuvat niin aamiaisella, välipalana kuin iltateellä.
    Lehtevät muna-riisipasteijat maistuvat niin aamiaisella, välipalana kuin iltateellä. Kuva: Sanne Katainen

    Muna-riisipasteijat

    12 kpl

    • Ainekset
    • 1 pkt (500 g) lehtitaikinalevyjä (pakaste)
    • Täyte
    • 1 dl ruokakauraa (= 3 dl kypsää)
    • 3 kananmunaa
    • 1 sipuli
    • 2 valkosipulinkynttä
    • 1 rkl voita tai öljyä
    • 1 dl mustaleimaemmentaaliraastetta
    • 100 g maustettua tuorejuustoa (ruohosipuli)
    • 1 tl suolaa
    • 1 tl yrttimausteseosta
    • Voiteluun
    • 1 kananmuna
    • Pinnalle
    • seesamin- tai unikonsiemeniä

    Valmistusohje

    Levitä taikinalevyt sulamaan leivinpaperin päälle työtasolle.

    Keitä ruokakaura pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta hyvin ja anna jäähtyä.

    Keitä munat koviksi, 8–9 minuuttia. Jäähdytä kylmässä vedessä, kuori ja hienonna munat.

    Kuori ja silppua sipulit. Ruskista ne rasvassa paistinpannulla.

    Sekoita keskenään kypsä ruokakaura, munat, sipulit, juustot ja mausteet.

    Kauli levyjä vähän ohuemmiksi ja leikkaa ne puoliksi. Jaa noin ruokalusikallinen täytettä taikinalevyille, taita levyt kolmioiksi tai suorakaiteen muotoisiksi ja painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Nostele pasteijat leivinpaperin päälle uunipellille.

    Tee pasteijoiden pintaan koristeviillot tai pistele reikiä haarukalla. Voitele pasteijat munalla, ripottele pintaan siemeniä ja paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

    Unelmankevyt suklaamousse kuuluu jälkiruokien kuninkaallisiin, jonka suosio ei hiivu.
    Unelmankevyt suklaamousse kuuluu jälkiruokien kuninkaallisiin, jonka suosio ei hiivu. Kuva: Sanne Katainen

    Suklaamousse

    6 annosta

    • Ainekset
    • 150 g taloussuklaata
    • 2 kananmunaa
    • ripaus suolaa
    • ½ dl sokeria
    • 1 prk (2 dl) vispikermaa
    • Koristeeksi
    • suklaarouhetta tai -karkkeja

    Valmistusohje

    Paloittele suklaa kattilaan ja nosta se vesihauteeseen. Sekoittele, kunnes suklaa on sulanut.

    Erota munista keltuaiset ja valkuaiset niin, ettei yhtään keltuaista pääse valkuaisten joukkoon.

    Vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää suolaripaus sekä sokeri vähitellen koko ajan vatkaten, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää.

    Vaahdota kerma toisessa kulhossa (voit käyttää samoja vispiläkoukkuja ilman välipesua).

    Vatkaa keltuaiset vähän jäähtyneen suklaan joukkoon (edelleen samoilla vispilöillä).

    Sekoita kermavaahto ja suklaaseos keskenään. Nostele valkuaisvaahto mukaan varovasti.

    Jaa mousse jalallisiin jälkiruokalaseihin, peitä ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi ennen tarjoilua.

    Koristele annokset suklaarouheella tai pienillä suklaamakeisilla.

    Jos olet lemon curdin ystävä, pidät varmasti myös pirteästä puolukkatahnaversiosta.
    Jos olet lemon curdin ystävä, pidät varmasti myös pirteästä puolukkatahnaversiosta. Kuva: Sanne Katainen

    Puolukkatahna eli curd

    noin 6 dl tahnaa

    • Ainekset
    • 200 g puolukoita (pakaste)
    • 2 kananmunaa
    • 2 keltuaista
    • 1 dl sokeria
    • 75 g huoneenlämpöistä voita

    Valmistusohje

    Sulata marjat ja soseuta ne sauvasekoittimella mahdollisimman hienoksi.

    Riko munat ja keltuaiset teräskattilaan. Vatkaa rakenne rikki. Lisää puolukkasose ja sokeri.

    Nosta kattila vesihauteeseen eli isompaan kattilaan, jossa on muutama sentti kiehuvaa vettä. Kuumenna puolukkaseosta kierrevatkaimella koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja kuohkeutuu, 5–6 minuuttia.

    Nosta puolukkatahnakattila pois vesihauteesta ja vatkaa seokseen voi pieninä kuutioina tai lusikallinen kerrallaan.

    Kaada puolukkatahna puhtaaseen purkkiin ja sulje. Nosta jäähtynyt purkki jääkaappiin. Tahna jähmettyy lisää viileässä. Puolukkatahna säilyy kylmässä pari viikkoa.

    Tarjoa tahnaa aamiaispöydässä paahtoleivän kera tai jugurtin makuaineena. Käytä sitä lettujen, pikkuleipien, kääretorttujen ja kakkujen täytteenä.