Yle: Suomalaisten grilleissä käryää ulkomainen hiili – hiiltä on kuskattu jopa Nigeriasta ja Sri Lankasta
Viime vuonna hiilituonnin arvo nousi suurimmilleen kymmeneen vuoteen.
Tullin tilastojen mukaan viime vuosina puuhiiltä on tuotu Suomeen eniten Puolasta, Venäjältä ja Virosta. Kuva: Kari SalonenMoni haluaa edelleen valmistaa grilliherkkunsa hehkuvilla hiilillä.
Yle kertoo, että vaikka kotimaisia grillihiiliä on kaupan, tuodaan Suomeen halvemman hinnan tai erikoisen aromin houkuttamana mittavat määrät ulkomaista hiiltä..
Tullin tilastojen mukaan viime vuosina puuhiiltä on tuotu Suomeen eniten Puolasta, Venäjältä ja Virosta. Viime vuonna tuonnin arvo nousi Ylen mukaan suurimmilleen kymmeneen vuoteen, eli runsaaseen 2,5 miljoonaan euroon. Ylen mukaan hiiliä on tuotu jopa Nigeriasta ja Sri Lankasta.
Se, onko kyse lähellä tuotetuista tai kaukomailla valmistetuista hiilistä, ei välttämättä kerro tuotteen laadusta.
"Yleisesti ottaen sanoisin, että oli se tavara kotimaista tai ulkomaista, samat säännöt siinä turvallisuuden kannalta pätevät", ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen Helsingin yliopistosta toteaa Ylen haastattelussa.
Grilliruoan valmistuksessa poltettavan puun on kuitenkin oltava puhdasta.
"Missään nimessä ei pidä käyttää sellaista puuta, missä on kyllästysainejäämiä. Kyllä sen täytyy olla sellaista puuta, joka on suotavaa myös elintarvikekäytössä", hän huomauttaa.
Ruoan terveellisyyden kannalta onkin tärkeää, ettei grillattavien ruokien anneta kärähtää.
"Jos ajatellaan grillaamista, mikä siinä on haitallista, se on se, että siellä syntyy syöpävaarallisia yhdisteitä. Tällaisia yhdisteitä syntyy herkemmin, kun grillattavan tuotteen rasvaa pääsee putoamaan esimerkiksi kävyille tai grillihiilille, ja se vielä edesauttaa tätä mustumista, Heinonen kertoo.
Yle:Suomen grillikesässä savuaa ulkomailta tuotu hiili – laatua ei juurikaan tutkita
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
