Lihapullan sisältämä ainesosa yllätti – ja aiheutti allergisen reaktion
Vasta lapsen allergian myötä havahduin, mitä kaikkea ruoka voi sisältää.Huoleton elämäni ruoan suhteen päättyi viime syksynä. Perheemme yksivuotias alkoi iltaruoan jälkeen muuttua punaiseksi ja iholle nousi kutisevaa nokkosihottumaa. Kasvot, selkä, vatsa ja jopa jalat muuttuivat punaisiksi ja lapsi itki.
Rajun reaktion syyksi paljastui pähkinä, joita olin ripotellut kasviscurryn päällä.
Myöhemmin lapselle ilmaantui vastaavanlaisia reaktioita myös soijasta ja muista palkokasveista sekä kananmunasta.
Nykyään laukussa kulkee mukana allergialääkettä sekä adrenaliinikynä, joka isketään lihakseen, jos tilanne etenee hengenvaaralliseksi.
Enää kaupan hyllyistä ei tartu matkaan uutuustuotteita ilman paketin tarkkaa syynäystä. Myös monen vanhan ja tutun ruokatarvikkeen sisällysluettelosta on paljastunut yllätyksiä nyt, kun tarkemmin on katsonut.
Ravintolassa miettii kaksi kertaa, viitsiikö kukaan seurueesta tilata annosta, joka sisältää vaikkapa pistaasia. Lasten toheltaessa lautasten äärellä pähkinä saattaa huomaamatta eksyä taaperon suuhun.
Ravintoloissa ainesosien kyseleminen on osoittautunut usein kiusalliseksi. Monta kertaa ruoka-aineluetteloita on kahviloissa jouduttu etsiskelemään pitkään kiireen keskellä. Paine kasvaa, kun nälkäisten jono selän takana pitenee.
Allergista ei kuitenkaan lohduta tieto, että ruoka ei varmaankaan sisällä soijaa tai pähkinää.
Lyhyen ajan sisällä esimerkiksi lihapullat ovat useamman kerran yllättäneet sisältämällään soijaproteiinilla, joka on paljastunut vasta taaperon jo kakoessa naama punaisena. Miksihän tavalliset lihapullat edes sisältävät soijaproteiinia?
Ruokateollisuudessa ainesosat on merkitty tarkasti, mutta eteen on ilmaantunut uusi ärsyttävä ilmiö. Yllättävän moneen tuotteeseen on merkitty ”saattaa sisältää pähkinää”, vaikka pähkinä ei muuten tuotteen sisältämiin aineksiin kuulu. Harmillisen moni tuote jää hyllyyn, kun riskiä – luultavasti olematonta – ei viitsi ottaa.
Saattaa sisältää pähkinää -merkintä lätkäistään pakettiin herkästi esimerkiksi, jos samassa tehtaassa on valmistettu pähkinää sisältävää tuotetta.
Allergista ei kuitenkaan lohduta tieto, että ruoka ei varmaankaan sisällä soijaa tai pähkinää.
Lapsilla allergiat ovat varsin yleisiä. Duodecimin terveyskirjaston mukaan 5–7 prosenttia suomalaislapsista saa allergisia oireita ruoka-aineista. Tyypillisiä reaktioita ovat ihon punoitus, oksentelu, ripuli ja huonovointisuus.
Onneksi moni lapsuuden ruoka-allergia häviää viimeistään kouluiässä. Jos allerginen reaktio ei ole hengenvaarallinen, täydellisen allergeenien välttämisen sijaan suositaan nykyään siedättämistä.
Osa allergioista kuitenkin jää, ja vakavasti moniallergisille elämä on jatkuvaa ruokapakettien pikkupräntin tavaamista.
Asiakaspalvelijoille esitän nöyrän toiveen: kun joku kysyy ruoan sisältämistä aineksista, ota kysymys tosissaan, vaikka kiire painaisi päälle.
Osa allergeeneistä pilaa illan, osa voi oikeasti aiheuttaa hengenvaaran.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





