Sadonkorjuuleipä
Sadonkorjuuajan hiivaleipään lisätään porkkana- tai omenaraastetta mehevöittämään leipää entisestään. Myös jauhoja kannattaa vaihdella.
Korissa nostatettu auringonkukkaleipä (keskellä) on saanut pinnalleen rapean siemenkuorrutteen. Kuva: Jaana KankaanpääSadonkorjuuleipä
4 kpl
Juuri
- 1 l vettä
- 25 g (puoli palaa) hiivaa
- 3 dl spelttijauhoja
- 4 dl vehnäjauhoja
- 5 dl spelttihiutaleita
Taikina
- 1 rkl suolaa
- 2 tl pomeranssinkuorta
- 1 dl siirappia
- 3 dl porkkanaraastetta
- 1 dl omena- tai puolukkahilloa
- 3 dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
- 4 dl spelttijauhoja
- noin 15 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Valmistusohje
Liuota hiiva veteen. Lisää spelttihiutaleet ja speltti- ja vehnäjauhoja. Jätä taikinajuuri peitettynä yön yli huoneenlämpöön.
Lisää mausteet, porkkanaraaste, hillo ja siemenet. Alusta joukkoon jauhot. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat ja jaa se neljään osaan. Leivo pyöreiksi leiviksi.
Tee kohonneen leivän päälle viiltoja ennen paistamista. Jos haluat tehdä korileivän, jauhota tiivis kori ja ripottele pohjalle auringonkukan siemeniä.
Pyöritä taikinasta leipä koriin ja anna kohota. Peitä ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin 1 1/2 tuntia.
Kumoa kohonnut korileipä leivinpaperin päälle pellille. Paista leipiä 175 asteessa noin 40 minuuttia. Kopauta leivän pohjaa. Kypsästä leivästä kuuluu kumea ääni.
Vinkki
Voit korvata spelttijauhot grahamjauhoilla ja spelttihiutaleet kaurahiutaleilla.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
