Leivon Leipomo täyttää 110 vuotta – tamperelaista perheyritystä johtaa neljä serkusta
Leipomo on säilynyt koko historiansa ajan saman suvun omistuksessa.
Vasemmalla neljäs sukupolvi: Harri Jaakkola, Sanna Leivo, Hanna Leivo ja Mai Britt Jaakkola. Oikealla perustajat Fanny ja August Leivo sekä Väinö-poika. Kuva: Leivon LeipomoLeivon Leipomon perustivat vuonna 1913 äidiltään leipurintaidot oppinut Fanny Leivo ja August Leivo. Fanny valmisti leipiä, joita puoliso August kuljetti myytäväksi.
”Tampere oli otollinen paikka leipomolle. Muualla tehtaat pyörivät miesten voimin, mutta tekstiiliteollisuus tarvitsi naisia työntekijöiksi. Kun äidit eivät ehtineet leipoa, leipä piti saada valmiina leipomosta”, neljännen polven leipuri Harri Jaakkola kertoo tiedotteessa.
Leivon Leipomo on säilynyt 110 vuotta saman suvun omistuksessa ja nyt puikoissa on neljäs sukupolvi. Perinteet näkyvät suvun yli sata vuotta vanhassa juuressa, johon leivotaan yhä leipomon Augustin Ruisleipä -ruisleivät.
Leipomossa on nähty vaihtuvat trendit. Fanny ja August Leivon toinen lapsenlapsenlapsi Mai Britt Jaakkola mainitsee ohran esimerkkinä kulutusmuutoksista.
”Ohra on terveysvaikutuksiltaan kauran veroinen vilja. Silti se unohtui, sillä rieskat eivät enää puhutelleet kuluttajia. Nyt halusimme päivittää suomalaisen ohran nykykuluttajalle sopivaan muotoon”, Jaakkola kertoo viitaten uuteen ohrapalaleipään.
Makealla puolella pulla on pitänyt pintansa vuosikaudet.
”Käsivoimin letitetty Lettipitko ja muut perinteiset pullat myyvät nyt todella hyvin. Samaan aikaan halutaan myös uusia, nopeita överihittejä”, perheyrityksen hallitusta johtava Sanna Leivo sanoo.
Leivon Leipomo työllistää Tampereella noin sata henkeä. Leipomo käyttää vain suomalaista viljaa, joka pyritään hankkimaan mahdollisimman läheltä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





