Maalaisleipä
Tämä leipä paistetaan padassa. Jos et omista kannellista pataa, niin leipä onnistuu myös kannellisessa teräskattilassa. Pataleivän yksi hyvistä puolista on se, että sitä ei saa eikä tarvitse vaivata. Ainekset vain sekoitetaan. Taikinan joukkoon piilotetaan lopuksi aamupuuron jämät. Puuroksi käy yhtä hyvin kaurapuuro kuin maitoon keitetty riisipuuro.Maalaisleipä
1 kpl
Ainekset
Pinnalle
- 8 dl vehnäjauhoja
- 6 dl hiivaleipäjauhoja
- 1 rkl suolaa
- 1 tl kuivahiivaa tai pieni nokare tuorehiivaa
- 7 dl vettä
- noin 4 dl puuron loppuja (kaura, ohra, riisi)
- kaura- tai ruishiutaleita
Valmistusohje
Yhdistä kuivat aineet. Lämmitä vesi noin 45 asteeseen ja lisää jauhojen joukkoon. Taikinaa ei vaivata, ainoastaan sekoitetaan tasaiseksi. Peitä kulho leivinliinalla ja jätä lämpimään paikkaan kohoamaan. Anna kohota vähintään puoli vuorokautta, mielellään koko vuorokauden ajan. Pitkä kohotusaika tuo leipään lisää makua.
Levitä pöydälle runsaasti jauhoja ja kumoa taikina jauhojen päälle. Nostele huoneenlämpöinen puuro taikinaan. Taikinaa ei vaivata vaan muotoillaan jauhojen avulla pehmeäksi palloksi. Öljyä iso kulho ja nosta taikinapallo kulhoon. Peitä kulho leivinliinalla. Anna kohota lämpimässä reilu puoli tuntia. Laita noin 3 litran vetoinen pata kylmään uuniin. Lämmitä uuni patoineen 225 asteeseen.
Ota kuuma pata uunista noin puolen tunnin päästä. Ripottele pohjalle hiutaleita. Pyöräytä taikina pataan ja ripottele pinnalle hiutaleita. Nosta kansi päälle. Kypsennä noin 40 minuuttia kansi päällä. Ota kansi ja jatka kypsentämistä noin puoli tuntia. Kumoa kypsä leipä padasta.
Vinkki
Jos et omista isoa pataa, niin leivän voi paistaa kannellisessa teräskattilassa. Ohjeesta tulee iso leipä. Ohjeen voi myös puolittaa ja valmistaa vain yhden pienemmän leivän. Lyhennä silloin paistoaikaa noin 15 minuuttia.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

