Täydellinen sitruunatorttu: Kuohkeaa marenkia ja raikasta sitruunaa
Sitruunapiiraassa lyövät kättä sitruunan hapokkuus ja sveitsiläisen marengin kuohkea makeus. Klassinen torttu on ulkonäöltään ja maultaan kuin kevätaurinko.
Näyttävä ja makua pullollaan oleva sitruunatorttu on kahvipöydän katseenkääntäjä. Kuva: Sanne KatainenSitruunatorttu on vanha klassikko, jossa sitruunainen, hapokas täyte ja makea, kuohkea marenki luovat mainion makuparin. Taikinan voit halutessasi korvata kaupan makeaan leivontaan tarkoitetulla valmispiirakkataikinalla.
Sitruunatorttu
12 annosta
- Ainekset
- 100 g voita tai margariinia
- 1 ½ dl sokeria
- 1 kananmuna
- 3 ½ dl vehnäjauhoja
- Täyte
- 6 kananmunaa
- 3 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 dl ranskankermaa
- 2 sitruunaa
- Sveitsiläinen marenki
- 2 valkuaista
- 1 ¼ dl sokeria
Valmistusohje
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna samalla vatkaten. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Muotoile palloksi, kääri kelmuun ja nosta jääkaappiin 30 minuutiksi.
Pingota ø 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat.
Kauli taikina noin ø 28 cm kokoiseksi levyksi. Nosta kaulimen avulla vuokaan ja viimeistele käsin painellen paikoilleen. Siisti halutessasi reunat.
Pane taikinan päälle leivinpaperi ja kumoa sille paistoherneet tai vastaavat (ks. vinkki). Esipaista pohjaa 200-asteiseessa uunissa 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen paistoherneiden ja paperin poistamista.
Alenna uunin lämpö 160 asteeseen.
Pese täytteen sitruunat. Raasta kuorien keltaiset osat ja purista mehut talteen. Erottele kahdesta munasta valkuaiset ja keltuaiset erilleen. Laita valkuaiset kannelliseen astiaan ja nosta jääkaappiin. Vatkaa 4 munaa, 2 keltuaista ja sokerit keskenään. Sekoita joukkoon ranskankerma, sitruunoiden kuoriraaste sekä mehut. Kumoa täyte esipaistetulle pohjalle ja jatka paistamista 35–40 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä.
Valmista marenki. Kumoa jääkaapissa odottaneet valkuaiset vatkauskulhoon ja lisää sokeri. Kuumenna vettä höyryävän kuumaksi kulhoa pienemmässä kattilassa. Nosta kulho kattilan päälle ja tarkista, ettei pohja osu veteen. Vatkaa sähkövatkaimella koko ajan, noin kymmenen minuuttia, kunnes marenki on paksua ja kiiltävää. Jos sinulla on sopiva lämpömittari, niin marengin tulisi olla noin 65-asteista.
Siirrä kulho kylmään vesihauteeseen ja vatkaa vielä hetki. Levitä marenki täytteen päälle keoksi.
Kuumenna uunin grillivastus 250-asteiseksi. Nosta piirakka grillivastusten alle hetkeksi, niin että marengin huiput ruskistuvat. Varo polttamasta.
Vinkki: Paistoherneinä voi käyttää kuivattuja herneitä ja papuja tai esimerkiksi riisiä. Samoja ”herneitä” voi käyttää aina uudelleen pitämässä taikina ryhdissään esipaiston aikana.
Vinkki: Sveitsiläisen marengin voi tarvittaessa valmistaa jääkaappiin odottamaan jo 1–2 päivää ennen kuorruttamista.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
