Petäistö: "Suomessa tartun aina vanhimpiin, jo tarjoukseen menneisiin juustoihin – niissä alkaa olla makua"
Helena Petäistö miettii kolumnissaan, miksi tavallisetkin ranskalaiset juustot tuntuvat sopivan myös suomalaiselle laktoosi-intolerantille.
Juustotarjottimen maku paranee, ja hinta vähenee, jos juustot valikoi jo parasta ennen päiväystä lähenevistä. Näin ainakin toimittaja Helena Petäistön mielestä. Kuva: Jaana KankaanpääToimittaja Helena Petäistö kertoo kolumnissaan Ranskan yllättäneestä maitobuumista.
"Ranskalainenhan kokkaa suomalaiseen verrattuna paljon, mutta koronan aikana perinteisten pöperöiden kuten perunamuusin, bretagnelaisten lättyjen, ”crèpes,” ja muiden maitoa vaativien herkkujen paluu on korostunut."
"Leipominen on kokenut suuren buumin. Ranskalaiskodeissa on alettu taas harrastaa myös omatekoisia jugurtteja."
Korona-aika on luonut selvästi tarpeen hakeutua perinteisten, turvalliseksi miellettyjen asioiden pariin, joihin maito kuuluu, Petäistö pohtii.
"Eikä ranskalaista juustotarjotinta horjuta mikään maassa, joka ylpeilee yli 1 000:lla eri juustolla. Se pysyy ruokapöydässä kuin sauna Suomessa."
Hän miettii myös, miksi tavallisetkin ranskalaiset juustot tuntuvat sopivan myös suomalaiselle laktoosi-intolerantille?
"Onko syy se, että Ranskassa juustot kypsytetään pitempään kuin meillä? Ranskalaisen mittapuun mukaan meillä lähes kaikki juustot ovat vielä 'keskeneräisiä'."
"Suomessa tartun aina vanhimpiin, jo tarjoukseen menneisiin juustoihin. Niissä alkaa olla makua. Laktoosi-intoleranssista kärsivillekin ne näyttävät passaavan."
Lue koko kolumni: Korona nostaa maidonkulutusta Ranskassa
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
