
Näillä eväillä retkestä tulee elämys, oltiinpa sitten leirinuotiolla tai viltillä olkkarin lattialla
Kaikkihan sen tietävät – retken paras osa on eväshetki. Pakkaa reppuun helppoa ja herkullista, suolaista ja makeaa syötävää sekä mieluista juotavaa. Jos sade yllättää, kun eväät on jo tehty, viltin voi levittää vaikka olkkarin lattialle.
Tutut pizza-ainekset kietaistaan nyt hauskasti kierteille. Ne maistuvat ihanilta myös lämmittämättä. Kuva: Carolina HusuKun perheissä tehdään kesälomasuunnitelmia, toiveissa siintävät huvipuistot ja puuhamaat, mutta ihan parhaita ohjelmanumeroita ovat myös päiväretket luontoon. Ne eivät käy kukkaron päälle, ovat helppo toteuttaa, ja luonnon ihmeellisyys aukeaa muksuille jo pienestä pitäen. Kävelylenkin pituus säädetään nuorimmaisten mukaiseksi, ja aikaa varataan riittävästi muurahaisten, perhosten ja leppäkerttujen ihmettelyyn.
Oma houkutuksensa on eväshetki. Pikkuväen mielestä on hauskaa, kun ei tarvitse istua pöydän ääreen ja muistella veitsen ja haarukan pitelyotteita. Patikkapolkujen varresta voi löytää nuotiopaikan pöytineen ja pölkkyjakkaroineen, mutta viltin voi levittää vaikka takapihan nurmikolle.
Mitä sitten eväsreppuun pakataan? Sitä kannattaa kysyä retkelle lähtijöiltä. Voipaperiin käärityt hapankorppuleivät, meetvurstisämpylät tai nakkikääröt voivat olla jollekin nostalginen herkku, jota ilman herkutteluhetki jää valjuksi. Perusvoileipien lisäksi suosittuja ovat pienet sulhaspiirakat ja pasteijat. Kuivatut hedelmät, rusinat ja pähkinät menevät pieneen tilaan ja antavat energiaa. Omenaviipaleet, viinirypäleet ja banaanipalat maistuvat aina.
Vesipullon lisäksi mukaan napataan pillimehut, smoothiet tai mehukeittoa janoa lievittämään. Kahvi, tee ja kaakao pysyvät termospullossa lämpiminä. Jos päivästä tulee pitkä, kannattaa pakata lämmin ateria leveäsuiseen ruokatermokseen.
Silloin kun avotulen teko on sallittua, nuotion ääressä levähtäminen kohottaa retkitunnelmaa ja kutsuu makkaran- ja letunpaistoon. Sämpylän väliin sujahtavat nakit lämpiävät tikun nokassa tai nuotioritilällä nopeasti. Myös tulen loimussa paahdetut vaahtokarkit maistuvat mahtavilta – erityisesti kahden suklaakeksin väliin litistettyinä.
Kaupan hyllylle on viime vuosina ilmestynyt erilaisia pizza kit -pakkauksia, jotka sisältävät taikinan lisäksi purkillisen maustettua tomaattikastiketta. Aineksista saat pyöräytettyä kääretorttumenetelmällä myös hauskat pizzakierteet, joiden täytteeksi upotat lasten suosikkitäytteitä: kinkkua, ananasta ja juustoa.
Retkelle otetaan mukaan myös raikasta nakerreltavaa. Valmiiksi pilkotut kurkut, porkkanat, paprikat ja herneenpalot pakataan käteviin annospurkkeihin ja dippikastike toiseen.
Herkullisen sitkaat myslipatukat antavat uutta puhtia patikointiin. Ne maistuvat ihan sellaisenaan, mutta viitseliäs somistaa patukat sulatetulla suklaalla ja koristerakeilla.
Raikasta ja makeaa yhdistetään herkkuvartaisiin. Niihin pujotetaan mansikoita, vesimelonia ja vaahtokarkkeja.
Muista ottaa mukaan myös lautasliinat tai talouspaperirulla sekä kosteuspyyhkeitä. Kerää roskat pussiin ja vie mennessäsi roskikseen. Luontoon niitä ei pidä jättää.
Pizzakierteet
- 14 kappaletta
- Ainekset
- 1 (600 g) pizzakit (Pop! Bakery)
- 1 tl pizzamaustetta
- 1 ps (150 g) pizzajuustoraastetta
- 2 dl palvikinkkua suikaleina
- 2 säilykeananasrengasta paloiteltuna
Valmistusohje
Pura pizzakitistä taikina ja levitä se leivinpaperin päälle. Kauli tai venyttele sormin noin 30 x 45 sentin kokoiseksi levyksi. Levitä paketin mukana tulleesta tomaattikastikkeesta noin ¾ taikinalevylle.
Jätä 5 senttiä yläreunasta vapaaksi täytteistä. Ripottele pizzapohjalle tasaisesti pizzamauste, puolet juustoraasteesta, kinkut ja ananakset.
Kiedo taikina napakasti rullalle kääretortun tapaan pitkältä sivulta. Nipistele saumakohta huolellisesti kiinni vedellä kostutetuin sormin.
Leikkaa rullasta 14 viipaletta ja nosta ne leivinpaperin päälle uunipellille leikkuupinta ylöspäin. Painele kiekkoja kevyesti. Ripottele päälle loppu juustoraaste ja vähän pizzamaustetta.
Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Kun retkeilijät saavat ikioman purkillisen dippikasviksia, ne myös häviävät suihin pikapikaa. Kuva: Carolina HusuKasvisdippi
4 annosta
- Ainekset
- 2–3 porkkanaa
- ½ kurkkua
- ½ paprikaa
- ½ ps (75 g) salaattiherneenpalkoja
- Dippikastike
- 1 prk (150 g) ranskankermaa
- 1½ rkl ketsuppia
- ½ tl kuivattua oreganoa
- ½ tl paprikajauhetta
- ¼ tl suolaa
- ripaus mustapippuria
Valmistusohje
Kuori porkkanat. Huuhtele kasvikset. Leikkaa kaikki sormenpaksuisiksi tangoiksi. Jaa kasvikset neljään tiukasti sulkeutuvaan kannelliseen lasipurkkiin. Säilytä viileässä syöntihetkeen.
Valmista dippikastike sekoittamalla kaikki ainekset keskenään ja pakkaa kastike tiukasti sulkeutuvaan purkkiin.
Herkulliset patukat maistuvat kaurakekseiltä. Taikinaan on upotettu myös pehmeitä aprikoosinpaloja. Kuva: Carolina HusuHedelmäiset myslipatukat
20 kappaletta
- Ainekset
- 250 g voita
- 2½ dl fariinisokeria
- ½ dl siirappia
- 4½ dl kaurahiutaleita
- 3 dl vehnäjauhoja
- 2 dl pehmeitä kuivattuja aprikooseja silputtuna
- 1 dl kookoshiutaleita
- Päälle
- noin 100 g tummaa suklaata
- 2 tl koristerakeita
Valmistusohje
Mittaa kattilaan voi, sokeri ja siirappi. Kiehauta seos sekoitellen ja siirrä kattila sivuun. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, jauhot, hienonnetut aprikoosit ja kookoshiutaleet. Kääntele kuivat aineet voiseokseen.
Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 20 cm x 30 cm). Taputtele taikina tasaiseksi lusikan selällä. Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Jäähdytä. Nosta taikinalevy leivinpaperin avulla pois vuoasta ja leikkaa levystä 20 patukkaa.
Halutessasi voit koristella patukat sulatetulla suklaalla ja koristerakeilla. Paloittele suklaa vahvaan pakastepussiin, sulje pussi ja nosta se kuumaan veteen (90 astetta) pariksi minuutiksi. Nosta pussi pois vedestä ja kokeile patahanska kädessä, onko suklaa sulanut. Leikkaa pieni reikä pussin kulmaan ja pursota koristekiehkuroita patukoille. Ripottele strösselit päälle saman tien.
Herkkuvartaat
6 kappaletta
Ainekset
1 viipale vesimelonia
noin 2 dl mansikoita
12 vaahtokarkkia
Lisäksi
varrastikkuja
Valmistusohje
Leikkaa vesimeloni kuorettomiksi suupalan kokoisiksi paloiksi.
Pujota vartaisiin melonia, mansikoita ja vaahtokarkkeja.
Mansikkasmoothie
4 annosta
- Ainekset
- 200 g (3 dl) mansikoita
- 1 banaani
- 2 dl maustamatonta jugurttia
- noin 1 dl appelsiinitäysmehua
- 1 tl vaniljasokeria
- (sokeria tai hunajaa)
Valmistusohje
Jos käytät pakastemansikoita, sulata ne kohmeisiksi mikroaaltouunin sulatusteholla.
Mittaa kaikki aineet tehosekoittimen kulhoon ja aja seos tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi sokeria tai hunajaa. Voit vaihtoehtoisesti tehdä smoothien sauvasekoittimella.
Notkista smoothieta tarvittaessa appelsiinimehulla niin löysäksi, että sitä on helppo juoda pillillä.
Valuta smoothieseos isosuisiin, tiukasti suljettaviin pikkupulloihin.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




