Tässä ohje ihanaan imellettyyn perunalaatikkoon
Onnistuneet imelletyn perunalaatikon teossa on omat niksinsä.Imelletty perunalaatikko on täydellisimmillään ihanan samettista, notkean valuvaa ja sopivan makeaa. Käytä aina jauhoista perunalajiketta, kiinteästä perunasta tulee liisteriä. Älä lisää suolaa perunoiden keitinveteen, se estää imeltymisen. Tärkeää on, että imeltymislämpötila ei saa olla alle 50 astetta, eikä ylittää 70 astetta.
Ennen imellyttäminen hoitui hellan kulmalla metalliritilän päällä. Nyt kun sähköuunien lämpötila on hallittavissa tarkasti, kannattaa laatikko imellyttää uunissa.
Maito kannattaa lisätä kiehautettuna, niin silloin laatikko ei kuohu yhtä mahtipontisesti. Jos haluat pakastaa perunalaatikon, tee se ehdottomasti paistamattomana, ja kypsennä vasta sulatettuna. Hiljaa hyvää tulee, on tämän ruuan tunnuslause.
Hämäläinen imelletty perunalaatikko eli tuuvinki
noin 10 annosta
- Ainekset
- reilu 2 kg jauhoisia, keskikokoisia perunoita
- 2—3 dl keitinvettä
- noin 1 dl vehnäjauhoja
- 2—3 dl täysmaitoa
- 1½—2 tl suolaa
- 2—3 rkl siirappia
- noin 50 g voita
Valmistusohje
Valitse perunoiksi hyvin soseutuva, jauhoinen lajike, kuten Rosamunda, Pito, Van Gogh tai Sabina.
Pese ja kuori perunat. Keitä ne suolattomassa vedessä kypsiksi. Suolalisä estää imeltymistä. Yleensä neuvotaan keittämään perunat kuorineen ja kuorimaan vasta sitten, mutta yhtä hyvä tulos tulee, vaikka perunat keittää kuorittuina.
Kaada keitinvesi talteen. Survo perunat sähkövatkaimella (pienellä teholla) ja lisää muutama desi kuumaa keitinvettä soseeseen. Kostea survos imeltyy helpommin.
Kun sose on jäähtynyt hieman kättä lämpöisemmäksi, ripottele päälle puolet jauhoista ja sekoita soseeseen. Näin jauhot eivät kypsy liian kuumassa soseessa, vaan imeltyminen pääsee käynnistymään.
Perunamassan pitää olla 55—60 asteista, jotta peruna imeltyy. Lämpötila ei saa päästä yli 70 asteen, koska silloin perunalaatikko ei imelly. Jos lämpö taas jää alle 50:n, laatikko alkaa helposti hapantua.
Nosta kannella peitetty perunamuusikattila 55—60 asteiseen uuniin imeltymään.
Sekoita noin puolen tunnin kuluttua mukaan loput jauhot. Jatka imeltämistä vähintään 4 tuntia. Imeltyessään sose löystyy ja saa makean maun. Sekoita sosetta pari kertaa imeltymisen aikana.
Kun sose on imeltynyt ja löystynyt, lisää siihen kiehautettua maitoa sen verran, että saat kunnolla löysähkön seoksen. Lisää maito perunasoseeseen kiehautettuna, niin perunalaatikko ei kuohu uunissa.
Mausta seos suolalla ja siirapilla, joka antaa sekä lisämakeutta että väriä.
Kaada seos voideltuun uunivuokaan (mieluiten keraamiseen) vain reilusti puolilleen, sillä laatikko kuplii kypsentämisen aikana. Vuole pari voinokaretta laatikon pinnalle.
Paista laatikkoa 150 asteessa noin pari tuntia.
Vinkkejä:
Voit imellyttää laatikon 55—60 asteisen sähkölieden uunissa. Lämpötilaa olisi hyvä tarkkailla lämpömittarilla (esim. digitaalinen kinkunpaistomittari), sillä se ei saa nousta yli 70 asteen, muuten imeltyminen pysähtyy.
Jos imelletty perunalaatikko halutaan pakastaa, tee se ennen kypsennystä. Pakastaminen edistää imeltymistä.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

