Tästä maukkaammaksi kotijuusto ei tule – herkkutatti vie perinneherkun uudelle tasolle
Kotijuustoa voi myös maustaa.
Perinteinen kotijuusto saa herkullisen maun herkkutateista. Voit käyttää juustoon sekä tuoreita että kuivattuja herkkutatteja. Kuva: Sanne KatainenKoti- eli piimäjuusto on perinneruoka, jota useimmiten tarjotaan maustamattomana. Herkkutateilla maustettuna sen maku nousee uusiin ulottuvuuksiin, sillä pähkinäisen aromaattinen tatin maku sopii juustolle hyvin. Kokeilemisen arvoista voisi olla myös mustavahakkailla maustettu kotijuusto.
Juusto onnistuu parhaiten hiukan vanhasta piimästä, joten piimätölkki kannattaa nostaa yöksi huoneenlämpöön ennen juuston valmistamista. Valmistuksessa voi käyttää sekä tuoreita että kuivattuja herkkutatteja.
Herkkutatti-kotijuusto
noin 8 annosta
- Ainekset
- 6 dl puhdistettuja, paloiteltuja herkkutatteja
- 1 ½ l täysmaitoa
- 3 kananmunaa
- 7 ½ dl piimää
- 1 tl suolaa
- Lisäksi
- 1 sipuli
- 1 rkl voita
- ½ tl suolaa
Valmistusohje
Nosta piimä huoneenlämpöön noin 8 tuntia ennen juuston valmistamista.
Mittaa pinnoitettuun kattilaan maito ja sienet. Kuumenna lähes kiehumispisteeseen, nosta pois liedeltä ja anna maustua noin tunti välillä sekoitellen. Siivilöi maito ja säästä sienet.
Vatkaa kulhossa munien rakenne rikki. Sekoita joukkoon piimä ja suola. Kuumenna siivilöity maito uudestaan lähelle kiehumispistettä. Kaada joukkoon piimäseos samalla sekoittaen. Kuumenna vielä kerran lähes kiehumispisteeseen. Siirrä kattila sivuun, peitä kannella ja anna heran erottua noin 30 minuuttia.
Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna voi pannulla ja lisää sienet sekä sipuli. Paista sekoitellen, kunnes sienet ja sipulit ovat saaneet hiukan väriä. Mausta suolalla. Kumoa korkeareunaiseen kulhoon ja surauta sauvasekoittimella soseeksi.
Nostele erottunut juustomassa reikäkauhalla kulhoon. Lisää sienisose ja sekoita huolellisesti. Nostele massa harsokankaalla vuorattuun juustomuottiin tai siivilään. Nosta muotti kulhon päälle. Peitä juustomassa harsokankaalla ja laita päälle paino. Anna maustua ja tiivistyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
Vinkki: Kuivattuja herkkutatteja käyttämällä saat juustoon hiukan voimakkaamman tatin maun. Käytä niitä 2 dl ja murustele ennen maitoon lisäämistä. Valmista muuten ohjeen mukaan.
Vinkki: Älä heitä juuston erottuessa muodostuvaa heraa hukkaan, vaan käytä se esimerkiksi sämpylöiden, leipien tai muiden suolaisten leivonnaisten nesteenä. Hera säilyy jääkaapissa seuraavaan päivään.
Joko sinulle tulee MT:n ruokauutiskirje? Saat kerran viikossa neljä uutta reseptiä ja viikon ruokauutiset ilmaiseksi sähköpostiisi tilaamalla ruokauutiskirjeen. Seuraa meitä myös Facebookissa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
