Itäsuomalaiselle ruokakulttuurille tunnustusta: Saimaan alue valittiin Euroopan ruokamatkailukohteeksi 2024
Titteli nostaa vuosittain Euroopan matkailun keskiöön jonkin paikallista ruokamatkailua kestävästi edistävän alueen.Saimaan alueelle on myönnetty European Region of Gastronomy –titteli vuodelle 2024. Valinnan odotetaan tuovan alueelle ruokaa ja kulttuuria yhdistäviä tapahtumia sekä vierailijoita Suomesta ja ulkomailta.
Titteli nostaa vuosittain Euroopan matkailun keskiöön jonkin paikallista ruokamatkailua kestävästi edistävän alueen. Valinnan tekee International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestö.
Saimaan alueen valintaa perusteltiin kestävällä elämäntavalla, jossa ruoka, luonto, kulttuuri ja hyvinvointi yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla. Päätös valinnasta oli raadin mukaan yksimielinen.
Palkitsemisen myötä Saimaan alue on liittynyt kansainväliseen Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostoon, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.
Hankejohtaja Sari Kaasinen iloitsee pitkäjänteisen yhteistyön kantamasta hedelmästä. Hän kertoo tiedotteessa, että tavoitteena on statuksen siivittämänä nostaa alue Lapin ja Helsingin rinnalle Suomen merkittävimmäksi matkailualueeksi.
”Tulemme luomaan kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla.”
Hotelli Punkaharjun johtaja, yrittäjä Saimi Hoyer toivoo, että myös paikalliset ihmiset saavat juhlavuoden myötä muistutuksen alueen ruokakulttuurin rikkaudesta ja innostuvat Saimaan luonnon antimista.
”On aika uudistaa perinteitämme sekä jakaa monipuolinen ruokamme ja kulttuurimme maailman kanssa.”
Juhlavuotta toteutetaan Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan välisenä yhteistyönä. Alue houkuttelee juhlavuonna ruuasta kiinnostuneita matkailijoita muun muassa teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä tapahtumilla ja palveluilla. Alueelle on suunniteltu myös vetovastuuta nuorten huippukokkien kisasta, eri puolilta maailmaa saapuvien asiantuntijoiden tapaamisesta sekä ruokalahjoja esittelevästä World Food Gift Challenge -kisan järjestämisestä.
European Region of Gastronomy -status on myönnetty Suomeen kerran aikaisemmin: Kuopioon vuonna 2020.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






