Pitkäaikainen karppaus riski sydämelle
Vähän hiilihydraatteja ja paljon proteiineja sisältävä ruokavalio lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä, ilmenee ruotsalaistutkimuksesta.
Tutkimuksessa seurattiin 44 000:tta ruotsalaisnaista keskimäärin 15 vuotta. Sairastumisriski kasvoi noin viisi prosenttia, kun päivittäistä hiilihydraattien saantia vähennettiin 20 grammalla ja proteiineja lisättiin viidellä grammalla.
Tämä merkitsee karppaajien ryhmässä vuosittain neljää tai viittä ylimääräistä sydän- ja verisuonitautitapausta 10 000 naista kohden.
Vaikka määrä ei ehkä tunnu paljolta, se merkitsee kuitenkin tautitapauksiin 28 prosentin lisäystä, toteavat tutkijat. He ovat erityisen huolestuneita nuorista naisista, jotka omaksuvat ruokavalion moniksi vuosiksi.
STT
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
