Vaihtelu on aina hyväksi
Joensuun Pataluodon koulussa ruokatunti alkaa: tumma kierrepasta, jauhelihakastike sekä salaatit ja leipä siirtyvät vauhdilla linjastolta oppilaiden lautasille.
Päivän leipänä pitäisi olla vakkalimppu, mutta Maaseudun Tulevaisuuden leipäjutun takia leipomot ovat innostuneet toimittamaan näyteleipiään, rouheista sekaleipää muun muassa, tarjolle monen oppilaan riemuksi.
”Vaihtelu on aina hyväksi”, sanoo 15-vuotias Sakari Heiskanen.
Hänen pöytäseurueessaan Rasmus Lavikainen on ottanut ateriakseen pelkästään pari leipäpalaa.
”Söin tukevan aamupalan ihan äskettäin”, hän perustelee.
Kovin tyytyväinen Lavikainen ei ole koulun kaikkiin leipiin:
”Näkkäri on omituisen kuivan kosteata.”
Tommi Turunen ottaisi useammin vaalean leivän päiviä, jos saisi valita.
Tatu Karvosen mielestä lämmin ruislimppu olisi parasta, näkkileivän fani hän ei ole.
Ruokapalvelusuunnittelija Sinikka Pussinen tietää, että valitettavasti ihan lämpimän tuoretta ruisleipää ei kouluihin saada, koska jo siivuttamaan pääsy vaatii tiettyä odottelua.
”Ruispaloja meillä ei ole, koska niissä suolapitoisuus ylittää rajat.”
LIISA YLI-KETOLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
