Luke kaupallistaa kalankasvatustutkimuksen yhteydessä syntyneen innovaation
Lukessa neljän vuoden ajan kehitettyä PaRAS-konseptin pohjalta syntyneen startup-yrityksen tavoitteena on viedä uusi kalankasvatusteknologia maailmalle.Luonnonvarakeskuksessa (Luke) kehitetty PaRAS-kalankasvatusmenetelmä on kustannustehokas ja joustava tapa tuottaa laadukasta kalaa mahdollisimman pienillä ympäristövaikutuksilla. PaRAS-konseptia on testattu ja kehitetty Lukessa neljä vuotta, jona aikana on tuotettu yli 30 tonnia kalaa.
”PaRAS Aqua Oy on Luken ensimmäinen Research to Business -projektista ponnistanut startup-yritys ja näköpiirissä on, että myös tulevaisuudessa pysymme tällä polulla ja luomme Lukesta uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle”, kertoo Luken IPR-päällikkö Pauli Saarenketo.
Uusi modulaarinen ja kevyempi kiertovesitekniikka on jo herättänyt laajaa kiinnostusta niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. PaRAS-konseptissa on useita innovaatioita, joilla laitteiston hankinta- ja käyttökustannuksia saadaan alas sekä tuotantotehoa ylös. PaRAS-osittaiskiertolaitos kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin nykyiset kiertovesilaitokset. Myös rehutehokkuus on kymmeniä prosentteja vanhoja tekniikoita parempi.
”Kalan kuluttajakysyntä kasvaa 5–7 prosenttia vuodessa. Merikalastusta ei voida juurikaan lisätä, joten kysynnän kasvuun voidaan vastata vain kalanviljelyllä. PaRAS-osittaiskiertolaitos ratkaisee monia kiertovesikasvatuksen ongelmia ja mahdollistaa nykyistä kilpailukykyisemmän tuotannon”, kertoo johtava asiantuntija Tapio Kiuru, joka siirtyy Lukesta PaRAS Aquaan.
Maalla tehtävän vesiviljelyn markkinan koon arvioidaan olleen vuonna 2022 hieman alle viisi miljardia Yhdysvaltain dollaria. Vuoteen 2029 mennessä sen on arvioitu jopa kaksinkertaistuvan, ja vuosittainen kasvu olisi yli 10 prosenttia.
Suomessa viimeisimmät laitoshankkeet ovat perustuneet ulkomaiseen teknologiaan. Uusi suomalainen laitos on nopea pystyttää ja sen kokoa on helppo kasvattaa tarpeen mukaan. Laitoksen perustaminen ei vaadi mittavia pohjatöitä, sillä siinä ei ole lainkaan maanalaisia putkistoja.
Ratkaisu on myös tilankäytöltään erittäin tehokas. Vedenkäsittely on integroitu altaiden seinämärakenteisiin, eikä kalliita ja tilaa vieviä bioreaktoreita tarvita. Samalla jäävät pois bioreaktoreiden makuhaittariskit, joten kaloja ei tarvitse makuhaittojen poistamiseksi paastottaa ennen myyntiä. Näin myytävää jää enemmän eikä erillisiä paastoaltaita tarvita.
Startupin päärahoittaja on ruokateknologiarahasto Nordic Foodtech VC.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat




