Mutkan mätke rytmitti riihenpuintia Kiteellä
Professori Riitta Julkunen-Tiitto käytteli mutkaa eli varstaa ensimmäistä kertaa keskiviikkona, kun hän osallistui riihenpuintiin Kiteen Hummovaarassa. ”Oli mielenkiintoinen päivä”, hän sanoo. Niko Nyrhinen Kuva: Viestilehtien arkistoHyvin irtosivat jyvät tähkistä, kun varstat heiluivat perinteisessä riihenpuinnissa Kiteellä.
”Vaikka eihän se varsta ole. Mutka se on Kiteellä ja Ilomantsissa riusa”, kertoo vanhaisäntä Kalervo Laitinen.
Puintipäivä järjestettiin Laitisen tilan riihessä. Tilan mailla on Itä-Suomen yliopiston koeala, jossa kasvanut kuoreton luomuohra nyt puitiin.
”Tutkimme, miten eri kuivatusmenetelmät vaikuttavat jyvän laatuun, esimerkiksi makuun”, kertoo kasviekologian professori Riitta Julkunen-Tiitto. Hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston biologian laitoksella.
Laitisen tilan nykyinen isäntä Risto Laitinen on solminut Elintarviketurvallisuusviraston kanssa ylläpitosopimuksen kuorettoman ohran kasvattamisesta. Näin vaalitaan lajiketta, jonka viljelyhistoria Suomessa ulottuu yli 3 000 vuoden taakse.
Yliopiston väen lisäksi riihenpuintiin osallistuivat Villalan alakoulun oppilaat opettajineen.
”Koululaiset olivat innostuneesti mukana. Perinnepäivän tarkoitus on kertoa vanhoista työtavoista ja siitäkin, että ruuan vuoksi on ponnisteltava. Ruoka ei tule marketista eikä sähkö pistorasiasta”, Villalan kyläyhdistyksen varapuheenjohtaja Esa Suomalainen sanoo.
Hän kiittää Laitisen tilaa riihenpuintipäivästä, jonka aikana kyläyhdistyksen kasvattama ruis tuli sekin puitua.
ANTTI KANTOLA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
