HELLAN KULMALLA Maissikanaa ja kampylobakteeria
Tuontibroileri on kotikokille arvoituksellinen otus. Kaupoissa sitä ei juuri näy, mutta tilastot kertovat yllättävän laajasta tuonnista.
Joka seitsemäs tänä vuonna Suomessa syöty broileri on tuotettu ulkomailla.
Tuontimaita on lähellä ja kaukana. Eniten broileria ostetaan Alankomaista, Brasiliasta ja Thaimaasta.
Tänä vuonna osuuttaan on kasvattanut huimasti Britannia. Se panee miettimään syytä, sillä kesällä uutisoitiin Britannian broileriskandaalista. Kampylobakteeri on levinnyt kuin kulovalkea huonon hygienian takia.
Mihin tuontibroileri oikein katoaa? Sinne, missä alkuperä jää hämärän peittoon eli ravintoloihin, kuntien keittiöihin ja lihaa jalostavaan teollisuuteen.
Monikaan ei ryhdy kesken ateriaa kyselemään, mistä kaukaa broilerisalaatin aines on hankittu. Siinähän voi mennä ruokahalu.
Kiusallisen tilanteen eteen joutui hiljattain Fazer, joka on Amica-ravintoloissaan liputtanut kotimaisen alkuperän puolesta. Sen sijaan helsinkiläisessä á la carte -ravintolassa syötiin Ranskasta pakastettuna tuotua maissikanaa, jonka epäillään aiheuttaneen ruokamyrkytyksiä.
Ruokamyrkytysten syy on Fazerin mukaan todennäköisesti ranskalaisen broilerin tuotantoerässä ollut kampylobakteeri. Myrkytyksen oireita ovat ripuli, vatsakivut ja kuume.
Broilerin kulutus on tänä vuonna kipuamassa ensi kertaa naudanlihan ohi. Moni kuluttaja taitaa vilkuilla uusia ravitsemussuosituksia, joiden mukaan broileri on punaista lihaa terveellisempi vaihtoehto.
Broilerin kasvatusaika on niin lyhyt, että suomalaisten tuottajien on kohtuullisen helppo reagoida kulutuksen kasvuun. Kotimainen tuotanto riittäisi siis hyvin, mutta tuonti on silti kasvussa.
Suomessa tuotetut raaka-aineet ovat kotikokille lähes poikkeuksetta turvallisia valintoja. Kotijoukot voi huolettomasti kutsua pöytään.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
