Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Ruokavieraana länsinaapureissa

    Skandinaavinen keittiö pitää sisällään Ruotsin, Tanskan ja Norjan ruokia. Myös Suomen katsotaan kuuluvan tähän joukkoon. Silloin voi käyttää paremminkin nimitystä pohjoismainen keittiö. Tuoreus ja hyvä maku ovat ne valtit, millä skandinaavinen keittiö niittää mainetta ja saa arvostusta maailmalla.

    Tuoreet vihannekset, uudet perunat, kalat ja kylmä sinappinen kastike katetaan pöytään lahden kummallakin puolella.

    Silakka ja silli sekä lohi eri tavoin valmistettuina ovat herkkuja vertaansa vailla kesän voileipäpöydässä. Suosittua voileipäpöytää eli seisovaa pöytää pidetään maailmalla ruotsalaisena keksintönä.

    Ruotsalaiseen tapaan kuuluu, että emäntä toimittaa vuorokauden vaihtuessa vieraille pikkusuolaisen ruuan. Tyypillinen ruotsalainen yöpala on tuttu ”tähderuoka” eli pyttipannu. Toinen yhtä suosittu yöpala on Janssonin kiusaus.

    Tanskalaiset tuovat pöytään runsailla päällysteillä ladattuja kylmiä voileipiä eli smörrebrödejä. Voilla voidellulle leipäviipaleelle kootaan taidokkaasti lihaa, juustoa, munaa, kalaa tai salaatteja. Päällysteet peittävät koko leivän.

    Makkara tai juusto asetetaan hiukan korkeammalle rullana tai purjeena. Salaatti nostetaan runsaana kekona salaatinlehden päälle.

    Leivän voi vielä mehevöittää maustetulla kermaviilillä tai marjahyytelöllä. Koristeeksi tanskalaisissa leivissä käytetään tomaatinlohkoja, kurkkua, persiljaa tai kananmunaa.

    Kala on sekä islantilaisessa että norjalaisessa ruokakulttuurissa merkittävä tekijä. Onhan kalastus molemmille tärkeä elinkeino. Silliä ja turskaa pyydetään eniten. Norjan ja Islannin vesiltä saadaan meidän kesäherkkuamme, rasvasilliä.

    4 annosta

    4 munaa

    1 dl maitoa

    1 pussi (150 g) emmental-raastetta

    ripaus valkopippuria

    1 dl yrttisilppua: persiljaa, ruohosipulia, tilliä

    1 rkl voita

    Riko munien rakenne rikki. Lisää maito ja juustoraaste. Mausta pippurilla ja yrteillä. Kuumenna voi pannulla. Kaada seos pannulle. Anna kokkelin hyytyä miedolla lämmöllä lastalla sekoittaen. Anna hieman jäähtyä. Tarjoa savustetun kalan, tuoresalaatin ja ruisleivän kanssa.

    10 leipää

    1 pieni punasipuli

    1/4 dl hienonnettua

    ruohosipulia

    100 g kylmäsavulohiviipaleita

    1 prk (120 g) smetanaa

    2 tl sinappia

    mustapippuria myllystä

    10 viipaletta paahto-

    tai saaristolaisleipää

    tilliä, sitruunaa

    kylmäsavulohta

    Leikkaa punasipuli hyvin pieniksi kuutioiksi, hienonna ruohosipuli ja kala. Jätä hieman kalaa koristeeksi. Vatkaa smetanaa sähkövatkaimella, kunnes se alkaa kiinteytyä (noin 30 sekuntia). Yhdistä ainekset. Tarkista suola.

    Paahda leivät. Annostele seos leiville ja koristele lohella, sitruunalla ja ruohosipulilla.

    Vinkki: Lohi Skagen sopii hyvin tarjottavaksi keitettyjen perunoiden kanssa.

    uunipannullinen, 60 palaa

    5 dl piimää

    50 g hiivaa

    1 1/2 dl siirappia

    1 dl sokeroimatonta musta-

    herukkasurvosta

    1 1/2 dl vehnäleseitä

    1 1/2 dl kaljamaltaita

    2 dl ruisjauhoja

    1 tl suolaa

    5 dl vehnäjauhoja

    Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää loput aineet joukkoon. Sekoita. Taikina saa jäädä melko löysäksi. Kaada taikina reunalliselle uunipannulle leivinpaperin päälle. Kohota peitettynä noin tunti. Paista 175 asteessa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja leikkaa 4 x 4 sentin paloiksi.

    Lisää saaristolaispalojen taikinaan vehnäjauhoja, kunnes saat napakan taikinan. Leivo kohonnut taikina isoiksi sämpylöiksi ja paina kohonneena litteiksi. Kypsennä 200 asteessa noin 15 minuuttia.

    8 annosta

    5 dl turkkilaista jugurttia

    2 rkl sinappia

    3 rkl chilikastiketta

    tai -ketsuppia

    1 tl sokeria

    1/2 tl suolaa

    Vatkaa ainekset hyvin keskenään. Anna makujen tasoittua hetki ennen tarjoilua.

    40 kpl

    1 prk kermaviiliä

    1 dl korppujauhoja

    1 sipuli

    1 punajuuri

    2 rkl kapriksia

    1 rkl voita

    500 g jauhelihaa

    1 muna

    1 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    Sekoita kermaviiliin korppujauhot ja anna seoksen turvota noin 15 minuuttia. Hienonna sipuli ja raasta kuorittu punajuuri. Paista kasvikset voissa pehmeäksi. Hienonna kaprikset. Yhdistä kaikki ainekset ja sekoita hyvin. Muotoile taikinasta pyöryköitä vedellä kostutetuin käsin. Paista pannulla voissa kypsiksi

    6 annosta

    6 isoa paahtoleipäviipaletta

    pehmeää voita

    Katkarapusalaatti

    180 g katkarapuja

    1 rkl sitruunamehua

    1 tl sitruunapippuria

    1 prk (200 g) raejuustoa

    1–2 lehtisellerin vartta

    viipaleina

    1/2 dl tilliä hienonnettuna

    salaatin lehtiä

    Mausta sulaneet ja valutetut katkaravut sitruunamehulla ja -pippurilla. Sekoita salaatin aineet keskenään. Voitele leivät ja jaa salaatti keoiksi päälle.

    5 annosta

    300 g keitettyjä, uusia

    perunoita

    4 tomaattia viipaleina

    1/2 (150 g) kesäkurpitsaa viipaleina

    1/2 dl ruohosipulia

    hienonnettuna

    1 filee matjessilliä

    1 prk (200 g) raejuustoa

    Kastike

    1/2 dl rypsiöljyä

    2 rkl sitruunamehua

    1 rkl sinappia

    1/4 tl suolaa

    1/2 tl mustapippuria

    rouhittuna

    Viipaloi jäähtyneet, kypsät perunat. (Halutessasi voit pirskotella hieman sitruunamehua perunaviipaleille.) Lado peruna-, tomaatti- ja kesäkurpitsaviipaleita vuorotellen laakealle vadille tai salaattilautasille. Ripottele ruohosipulia viipaleiden päälle tai väliin. Leikkaa silli ohuiksi viipaleiksi ja asettele kasvisten väleihin. Annostele raejuusto salaatin päälle. Yhdistä kastikkeen ainekset keskenään ja pirskottele kastiketta salaatille. Tarjoa rapeakuorisen leivän kanssa.

    5–6 annosta

    1 kg perunaviipaleita

    2 sipulia

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    100 g ravintolafileitä tai

    2 rasiaa anjovisfileitä

    5 dl maustettua ruokakermaa (3 juustoa)

    Levitä puolet perunaviipaleista voideltuun uunivuokaan. Levitä päälle pippuri, sipulit kuutioituna ja valutetut, leikatut ravintolafileet ja loput perunaviipaleet. Kaada päälle juustokerma.

    Kypsennä 175 asteessa noin puolitoista tuntia. Painele paiston aikana kerran tai kaksi lastalla ja laita kansi päälle, jos kiusaus saa liikaa väriä.

    4 annosta

    8 dl vettä

    1 kalaliemikuutio

    4–5 perunaa

    2 dl kuohukermaa

    200 g perattua savukalaa esim. kirjolohta tai savusilakkaa

    1 tl sitruunapippuria

    1/2 dl tilliä hienonnettuna

    Tarjoiluun

    paahdettuja ruisleipäviipaleita ja voita

    Keitä kuoritut, kuutioidut perunat ja sipulit kypsiksi kalaliemessä. Soseuta liemineen sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää kerma ja paloiteltu savukala. Mausta ja kuumenna. Tarjoa lämpimien ruisleipäviipaleiden kera.

    5–6 annosta

    2 dl mustaherukoita

    1 dl sokeria

    1 rkl vaniljasokeria

    2 dl kuohukermaa

    1 dl paksua maustamatonta jugurttia esim. kreikkalaista

    tai turkkilaista

    Koristeluun

    1 dl kuohukermaa

    1 tl vaniljasokeria

    mustaherukoita

    Soseuta marjat. Lisää joukkoon sokerit. Vaahdota kerma ja yhdistä jugurtin kanssa. Nostele mustaherukkasose joukkoon. Jaa seos laseihin tai jälkiruokakulhoihin.

    Koristele annokset vaniljasokerilla maustetulla kermavaahdolla ja marjoilla.

    3–4 annosta

    1/2 l vaniljajäätelöä

    3 dl maitoa

    tai maustamatonta jugurttia

    3 rkl sokeria

    1 1/2 dl mustaherukoita

    tai mustikoita

    1 tl vaniljasokeria

    Koristeeksi

    tuoreita marjoja

    1 rkl maustamatonta jugurttia

    Mittaa ainekset korkeaan kulhoon ja vatkaa sauvasekoittimella kuohkeaksi juomaksi. Jos käytät mustikoita, sokerilisäystä ei välttämättä tarvita.

    Laita pinnalle hiukan jugurttia ja muutama tuore marja.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF