Poroa kiinalaisittain
Rovaniemen pohjoislaidalla toimii Suomen pohjoisin kiinalainen ravintola, Käyrämön Keidas. Menu tunnetaan etenkin paikallisesta poronlihasta.
”Poro istuu kiinalaiseen keittiöön. Pekinginporo ja mustapapuporo ovat nousseet ravintolamme suosituimmiksi annoksiksi”, kertoo Chaine des Rôtisseurs -veljeskuntaan kuuluva Käyrämön Keitaan vetäjä Pertti Forsström Rovaniemeltä.
Käyrämön keittiön uusin tulokas on chiliporo. Vaikka mausteet antavat potkua, poron maku säilyy silti.
”Marinoitu poronpaistiliha siivutetaan kuten käristys. Sitten se mureutetaan kevyellä keittämisellä.”
Tämän jälkeen liha paistetaan. Kuumalle pannulle kaadetaan hieman kasviöljyä ja lisätään pieniksi kuutioiksi pilkottua inkivääriä. Joukkoon laitetaan teelusikallinen chilitahnaa ja saman verran valkosipulirouhetta.
”Liha kuivataan aina ennen paistamista”, Forsström huomauttaa.
”Aineksia paistetaan minuutin verran. Pannulle lisätään siivutettu liha, porkkanakuutiot, suikaloidut bambuversot, kuutioidut kurkut, minimaissit tai paprikat. Kuutioitu lanttu ja muutkin kotimaiset juurekset käyvät.”
Keitos paistetaan kokoon, joukkoon lisätään puoli kauhallista vettä.
”Sitten lisätään hieman sokeria ja grillimaustetta, aromisuolaa, vähän soijaa, ripaus suolaa, aavistus valkopippuria. Sekoitetaan ja paistetaan.”
Lopuksi ruoka suurustetaan kylmällä vedellä ja lusikallisella perunajauhoja.
”Pyöräytä nopeasti pannulla, mutta älä keitä. Seos kiinteytyy nopeasti. Tarvittaessa ruoka maustetaan viinietikalla, tarjoile välittömästi.”
Kaikissa Forsströmin kiinalaisissa pororesepteissä raaka-aineena on poronpaisti. Keitaalle poronlihan toimittaa poromiesten omistama Kotaporo-osuuskunta Sodankylästä.
Kaada hieman öljyä pannulle ja kuumenna. Lisää pilkottu sipuli ja poronlihat.
Lisää 2 rkl Peking-kastiketta. (Käytä valmista Hoisin saucea.)
Sekoita kastike lihaan, pikapaista kuumalla pannulla. Mausta suolalla tai aromisuolalla.
Kaada hieman öljyä pannulle ja kuumenna. Lisää 1 rkl chiliä (chilitahnaa), hieman inkivääriä ja ½ rkl mustapapua (mielellään murskattua).
Kuumenna seosta pannulla, jotta maut irtoavat. Lisää poronlihat, lisää paloiteltuja sipulia, paprikaa, porkkanaa ja kurkkua. Paista kaikki nopeasti pannulla. Lisää ½ dl vettä, hieman sokeria, hieman suolaa, hieman valkopippuria. Suurusta vesi-perunajauhoseoksella.
Molempiin annoksiin lisukkeeksi käy Jasmin-riisi keitettynä. Neljän ruokailijan annokseen riisiä tarvitaan 4 desilitraa.
Suikaloi poron paistilihat ohuiksi siivuiksi poikkisyin. Puoli kiloa lihaa riittää neljälle ruokailijalle mainiosti.
Marinadiin tarvitset:
2 kananmunaa
½ rkl ruokasoodaa
½ rkl suolaa (1 tlk aromisuolaa)
½ tlk valkopippuria
2 rkl maissijauhoa
Sekoita ainekset lihan joukkoon ja anna marinoitua kylmässä noin 12 tuntia. Laita lihat hiljalleen kiehuvaan veteen noin puoleksi tunniksi. Kuivaa lihat ennen paistamista.
KARI LINDHOLM
Reseptit: Pertti Forsström, Käyrämön Keidas
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
