Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Viimeiset jouluherkut pöytään

    Jouluksi hankitut pestyt juurekset on hyvä valmistaa ruuaksi viimeistään nyt. Punajuuret, porkkanat, lantut ja perunat kypsyvät hiljalleen meheväksi kiusaukseksi.

    Jos olet pakastanut joulukinkkua tai kalkkunaa, sulata ja suikaloi se mukaan kiusaukseen.

    Lihan tilalle sopii graavilohen tai uunikalan loppu. Joulun jälkeen loput juuressoseet ovat kaupoissa usein tarjouksessa. Niistä saa maukkaita keittoja ja laatikkoruokia.

    Joulukausi on syöty ohra- tai riisipuuroa. Tällä kertaa puuroriisin tilalle keitetään jasmiiniriisiä. Säilykehedelmät ja tuore inkivääri antavat oman eksoottisen makulisänsä tähän jälkiruokaan.

    Mikäli glögiä on jäänyt, niin siitä voi keittää kiisselin. Glögi toki maistuu pakkasella ulkoilun jälkeen joulukauden ulkopuolellakin.

    Ylimääräiset suklaakonvehdit on piilotettu muffinin keskelle suklaasydämeksi.

    Piparimurut hyödynnetään nekin jälkiruokiin tai leivonnaisiin.

    Iltapalaksi paistetaan kierrätyspiirakka, minkä pohjaksi käy valmis voi- tai piirakkataikina.

    Päälle raastetaan juustokannikat, ja suikaloidaan leikkeleiden loput sekä kuivahtaneet yrtit.

    8–10 annosta

    8–10 viipaletta joululimppua tai paahtoleipää

    levitettä

    Sillikaviaari

    100 g matjessilliä

    3 kovaksi keitettyä munaa

    75 g purjoa

    1 dl kermaviiliä

    1/2 rkl sinappia

    1/4 tl mustapippuria

    1/2 rkl sitruunamehua

    Koristeeksi

    ruohosipulia tai sipulinlaukkaa

    Hienonna sillifileet, munat ja purjo. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku: voit lisätä halutessasi 1–2 teelusikallista sokeria.

    Paahda leivät ja voitele. Levitä päälle sillikaviaaria. Koristele ruohosipulilla tai sipulinlaukalla.

    6–8 annosta

    1 kg perunoita

    3 porkkanaa

    3 punajuurta

    1–2 etikkapunajuurta

    2 sipulia

    2 maustekurkkua

    250 g kinkkusuikaleita tai

    kuutioita

    1 tl suolaa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    4 dl maitoa

    1 prk (2,5 dl) kolmen juuston kermaa

    3 munaa

    1 dl juustoraastetta esimerkiksi punaleimaemmental

    Kuori ja suikaloi kasvikset. Sekoita kasvisuikaleet, kinkku, mausteet ja juustoraaste sekaisin isossa voidellussa uunivuoassa.

    Vatkaa kerma-maitoseokseen munat ja kaada seos vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin puolitoista tuntia.

    Peitä vuoan pinta tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta kuivu tai tummu liikaa. Tarjoa salaatin kanssa.

    10 annosta

    1 kg punajuuria

    2 sipulia

    2 dl ruokakermaa

    1 dl maitoa

    1/2 pkt (125 g) viherpippurisulatejuustoa

    1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita

    1/2 tl suolaa

    1 tl meiramia

    Kuori punajuuret ja sipulit. Raasta hyvin hienoksi.

    Kuumenna kerma-maitoseos kattilassa, lisää sulatejuusto nokareina.

    Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Voitele kahden litran vuoka ja sekoita siinä kaikki ainekset keskenään, lisää suurimot raakoina.

    Kypsennä 150 asteessa kaksi tuntia. Painele pintaa pari kertaa paiston aikana. Peitä alumiifoliolla, mikäli pinta tummuu liikaa.

    6 annosta

    1 ruukku salaattia

    1/2 tuoretta kurkkua

    1 (200 g) pussi pakastemaissia

    2 mandariinia

    Kastike

    1 dl appelsiinitäysmehua

    1 tl viinietikkaa

    ripaus suolaa

    ripaus mustapippuria

    1 rkl rypsiöljyä

    Revi salaatti ja suikaloi kurkku. Leikkaa mandariinipalat pieniksi kuutioiksi.

    Sekoita salaattiainekset keskenään.

    Mausta appelsiinimehu ja tarjoa kastikkeena.

    8 annosta

    1 1/2 dl jasmiini- tai basmatiriisiä

    5 dl omenatäysmehua

    1/2 dl sokeria

    1 tl vaniljasokeria

    1/4–1/2 tl inkivääriä jauhettuna

    1–2 rkl sitruunamehua

    1 tlk (420/240 g) säilykeaprikoosia

    2 dl kuohukermaa

    vaahdotettuna

    Keitä riisit mehussa kypsiksi. Jäähdytä ja lisää joukkoon sokerit, inkivääri ja sitruunamehu.

    Valuta ja kuutioi hedelmät. Jätä vähän hedelmää koristeluun. Yhdistä kaikki aineet sekaisin. Nostele annoskulhoihin ja tarjoa jälkiruoaksi. Koristele aprikoosipaloilla.

    5–6 annosta

    3 dl puolukoita

    1 prk (250 g) maitorahkaa

    2 dl kuohukermaa

    1 dl sokeria

    1/2 rkl vaniljasokeria

    10–12 piparkakkua

    Koristeluun

    puolukoita

    Soseuta puolukat puolijäisinä. Sekoita maitorahkaan vaahdotettu kerma, puolukkasose, sokeri ja vaniljasokeri.

    Riko piparit pieniksi paloiksi ja kerrostele rahkaseoksen kanssa annoskulhoihin tai laseihin juuri ennen tarjoilua.

    Koristele jälkiruoka puolukoilla.

    8 annosta

    Pohja

    1 pkt (380 g) pyöreää piirakkataikinaa tai

    rahka-voitaikinaa

    Täyte

    200 g kypsää kalkkunaa, broileria tai lihaleikkelettä

    100 g juustoraastetta,

    esimerkiksi emmental

    1/2 dl hienonnettuja yrttejä; persiljaa, ruohosipulia

    3 munaa

    2 dl ruokakermaa

    1 dl maitoa

    1/2 tl mustapippurirouhetta

    Painele sulanut piirakkataikina pyöreään vuokaan pohjalle ja reunoille. Suikaloi kalkkuna.

    Yhdistä kalkkunasuikaleet, juustoraaste ja persiljasilppu kulhossa.

    Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita kerman kanssa täytteen joukkoon. Mausta pippurilla.

    Levitä täyte taikinapohjalle. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.

    Peitä piiras leivinpaperilla, kun pinta on saanut sopivasti väriä.

    8 kpl

    1 1/2 dl sokeria

    2 munaa

    100 g voita

    2 dl maitoa

    3 1/2 dl vehnäjauhoja

    3 rkl kaakaojauhetta

    1 rkl leivinjauhetta

    50 g taloussuklaata

    Sydän

    8 suklaakonvehtia tai suklaapalaa

    Pinnalle

    tomusokeria

    Vaahdota munat ja sokeri. Vatkaa joukkoon voisula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.

    Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Jaa taikina voipaperista tehtyihin muffinivuokiin. Nosta vuoka muffinipellin syvennyksiin paiston ajaksi.

    Paina keskelle suklaakonvehti tai reilun kokoinen pala taloussuklaata.

    Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia.

    Konvehdit ovat parhaimmillaan hiukan lämpiminä. Tarjoa kahvipöydässä tai glögin kera.

    ANNELI PESSALA

    Punajuuret, porkkanat, lantut ja perunat kypsyvät

    hiljalleen

    meheväksi

    kiusaukseksi.

    Mukaan voi

    suikaloida

    pakasteesta

    joulukinkkua

    tai kalkkunaa.

    Avaa artikkelin PDF