Viimeiset jouluherkut pöytään
Jouluksi hankitut pestyt juurekset on hyvä valmistaa ruuaksi viimeistään nyt. Punajuuret, porkkanat, lantut ja perunat kypsyvät hiljalleen meheväksi kiusaukseksi.
Jos olet pakastanut joulukinkkua tai kalkkunaa, sulata ja suikaloi se mukaan kiusaukseen.
Lihan tilalle sopii graavilohen tai uunikalan loppu. Joulun jälkeen loput juuressoseet ovat kaupoissa usein tarjouksessa. Niistä saa maukkaita keittoja ja laatikkoruokia.
Joulukausi on syöty ohra- tai riisipuuroa. Tällä kertaa puuroriisin tilalle keitetään jasmiiniriisiä. Säilykehedelmät ja tuore inkivääri antavat oman eksoottisen makulisänsä tähän jälkiruokaan.
Mikäli glögiä on jäänyt, niin siitä voi keittää kiisselin. Glögi toki maistuu pakkasella ulkoilun jälkeen joulukauden ulkopuolellakin.
Ylimääräiset suklaakonvehdit on piilotettu muffinin keskelle suklaasydämeksi.
Piparimurut hyödynnetään nekin jälkiruokiin tai leivonnaisiin.
Iltapalaksi paistetaan kierrätyspiirakka, minkä pohjaksi käy valmis voi- tai piirakkataikina.
Päälle raastetaan juustokannikat, ja suikaloidaan leikkeleiden loput sekä kuivahtaneet yrtit.
8–10 annosta
8–10 viipaletta joululimppua tai paahtoleipää
levitettä
Sillikaviaari
100 g matjessilliä
3 kovaksi keitettyä munaa
75 g purjoa
1 dl kermaviiliä
1/2 rkl sinappia
1/4 tl mustapippuria
1/2 rkl sitruunamehua
Koristeeksi
ruohosipulia tai sipulinlaukkaa
Hienonna sillifileet, munat ja purjo. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Tarkista maku: voit lisätä halutessasi 1–2 teelusikallista sokeria.
Paahda leivät ja voitele. Levitä päälle sillikaviaaria. Koristele ruohosipulilla tai sipulinlaukalla.
6–8 annosta
1 kg perunoita
3 porkkanaa
3 punajuurta
1–2 etikkapunajuurta
2 sipulia
2 maustekurkkua
250 g kinkkusuikaleita tai
kuutioita
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippurirouhetta
4 dl maitoa
1 prk (2,5 dl) kolmen juuston kermaa
3 munaa
1 dl juustoraastetta esimerkiksi punaleimaemmental
Kuori ja suikaloi kasvikset. Sekoita kasvisuikaleet, kinkku, mausteet ja juustoraaste sekaisin isossa voidellussa uunivuoassa.
Vatkaa kerma-maitoseokseen munat ja kaada seos vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin puolitoista tuntia.
Peitä vuoan pinta tarvittaessa leivinpaperilla, ettei pinta kuivu tai tummu liikaa. Tarjoa salaatin kanssa.
10 annosta
1 kg punajuuria
2 sipulia
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
1/2 pkt (125 g) viherpippurisulatejuustoa
1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita
1/2 tl suolaa
1 tl meiramia
Kuori punajuuret ja sipulit. Raasta hyvin hienoksi.
Kuumenna kerma-maitoseos kattilassa, lisää sulatejuusto nokareina.
Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto sulaa. Voitele kahden litran vuoka ja sekoita siinä kaikki ainekset keskenään, lisää suurimot raakoina.
Kypsennä 150 asteessa kaksi tuntia. Painele pintaa pari kertaa paiston aikana. Peitä alumiifoliolla, mikäli pinta tummuu liikaa.
6 annosta
1 ruukku salaattia
1/2 tuoretta kurkkua
1 (200 g) pussi pakastemaissia
2 mandariinia
Kastike
1 dl appelsiinitäysmehua
1 tl viinietikkaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
1 rkl rypsiöljyä
Revi salaatti ja suikaloi kurkku. Leikkaa mandariinipalat pieniksi kuutioiksi.
Sekoita salaattiainekset keskenään.
Mausta appelsiinimehu ja tarjoa kastikkeena.
8 annosta
1 1/2 dl jasmiini- tai basmatiriisiä
5 dl omenatäysmehua
1/2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/4–1/2 tl inkivääriä jauhettuna
1–2 rkl sitruunamehua
1 tlk (420/240 g) säilykeaprikoosia
2 dl kuohukermaa
vaahdotettuna
Keitä riisit mehussa kypsiksi. Jäähdytä ja lisää joukkoon sokerit, inkivääri ja sitruunamehu.
Valuta ja kuutioi hedelmät. Jätä vähän hedelmää koristeluun. Yhdistä kaikki aineet sekaisin. Nostele annoskulhoihin ja tarjoa jälkiruoaksi. Koristele aprikoosipaloilla.
5–6 annosta
3 dl puolukoita
1 prk (250 g) maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
1/2 rkl vaniljasokeria
10–12 piparkakkua
Koristeluun
puolukoita
Soseuta puolukat puolijäisinä. Sekoita maitorahkaan vaahdotettu kerma, puolukkasose, sokeri ja vaniljasokeri.
Riko piparit pieniksi paloiksi ja kerrostele rahkaseoksen kanssa annoskulhoihin tai laseihin juuri ennen tarjoilua.
Koristele jälkiruoka puolukoilla.
8 annosta
Pohja
1 pkt (380 g) pyöreää piirakkataikinaa tai
rahka-voitaikinaa
Täyte
200 g kypsää kalkkunaa, broileria tai lihaleikkelettä
100 g juustoraastetta,
esimerkiksi emmental
1/2 dl hienonnettuja yrttejä; persiljaa, ruohosipulia
3 munaa
2 dl ruokakermaa
1 dl maitoa
1/2 tl mustapippurirouhetta
Painele sulanut piirakkataikina pyöreään vuokaan pohjalle ja reunoille. Suikaloi kalkkuna.
Yhdistä kalkkunasuikaleet, juustoraaste ja persiljasilppu kulhossa.
Vatkaa munien rakenne rikki. Sekoita kerman kanssa täytteen joukkoon. Mausta pippurilla.
Levitä täyte taikinapohjalle. Paista 200 asteessa noin 35 minuuttia.
Peitä piiras leivinpaperilla, kun pinta on saanut sopivasti väriä.
8 kpl
1 1/2 dl sokeria
2 munaa
100 g voita
2 dl maitoa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
50 g taloussuklaata
Sydän
8 suklaakonvehtia tai suklaapalaa
Pinnalle
tomusokeria
Vaahdota munat ja sokeri. Vatkaa joukkoon voisula, maito ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.
Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Jaa taikina voipaperista tehtyihin muffinivuokiin. Nosta vuoka muffinipellin syvennyksiin paiston ajaksi.
Paina keskelle suklaakonvehti tai reilun kokoinen pala taloussuklaata.
Paista 200 asteessa noin 12 minuuttia.
Konvehdit ovat parhaimmillaan hiukan lämpiminä. Tarjoa kahvipöydässä tai glögin kera.
ANNELI PESSALA
Punajuuret, porkkanat, lantut ja perunat kypsyvät
hiljalleen
meheväksi
kiusaukseksi.
Mukaan voi
suikaloida
pakasteesta
joulukinkkua
tai kalkkunaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
