Valio kehitti maidon,joka ei pala pohjaan
Valio tuo pian markkinoille maitojuoman, joka ei pala pohjaan tai kuohahda kuumennettaessa. Tavallista maitoa vähemmän pohjaanpalava maitojuoma on saatu aikaan muuttamalla proteiinisuhteita.
”Proteiini on pohjaanpalamisen kannalta maidon olennaisin osa. Erityisesti heraproteiini palaa helposti”, Valion tuoteryhmistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Tuomas Salusjärvi kertoo.
Tavallisen maidon proteiinista neljä viidesosaa on kaseiiniproteiinia ja loput heraproteiinia. Pian myyntiin tulevassa maitojuomassa heraproteiinin määrää on vähennetty. On liikesalaisuus, kuinka paljon määrää on vähennetty. Sen Salusjärvi kuitenkin sanoo, että kokonaan ilman heraproteiinia maito ei maistuisi hyvältä.
”Uutuustuotetta on kutsuttava maitojuomaksi, koska siinä proteiinin määrä on tavallisesta maidosta poiketen vakioitu. Se kuitenkin maistuu ihan maidolta.”
Valio tavoittelee pian lanseerattavasta maitojuomasta volyymituotetta markkinoille. Pyrkimys on, ettei ihmisten tarvitsisi ostaa erikseen keittämiseen paremmin soveltuvaa maitoa. Uutuustuotteen pitäisi olla hinnaltaan niin kilpailukykyinen, että kuluttajat voisivat nauttia sitä kaikissa tilanteissa.
”Tavoite on, että tuote ei olisi liian kallis kuluttajille. Lopullisen päätöksen hinnasta tekee kuitenkin kauppa, ei Valio”, Salusjärvi sanoo.
Valio halajaa maitojuoman kanssa myös ulkomaisille markkinoille. Sitä varten tuotteesta on kehitetty Suomessa kylmähyllyssä myytävän juoman lisäksi pidempään säilyvä UHT-versio. Vaikka ulkomailla ei Suomen tavoin nautita yhtä paljon maitoa ruokajuomana, Salusjärvi uskoo, että tuote voi olla siellä tärkeämpi lanseeraus kuin meillä.
”Ulkomailla käytetään paljon maitoa kahvin kanssa ja ruuanvalmistuksessa. Valio voisi mahdollisesti omia siellä parhaan ruoka- ja lämmitettävän maidon markkinapaikan.”
Salusjärven mukaan kaikkien Valion erikoismaitojen myynti on lisääntynyt viime vuosien aikana. Valio onkin valinnut strategiakseen erikoismaitojen kehittämisen.
”Perusmaito on bulkkituote. Koska emme voi kilpailla ulkomaisen maidon kanssa hinnasta, meidän on pakko erikoistua. Kilpailu markkinoilla on veristä, joten pitää taistella niillä aseilla, jotka meillä on.”
Uutusmaitojuomiakin on syntynyt pitkän tuotekehityksen tuloksena.
”Lähdimme etsimään ratkaisua pohjaanpalavan maidon ongelmaan”, Tuomas Salusjärvi selittää taustaa.
Salusjärvi lähettää lämpimiä ajatuksia myös Valion sopimustiloille, joilta yrityksen käyttämä maito tulee.
Hänen mukaansa suomalaisen raakamaidon laatu on maailman huippua. ”Emme pystyisi tekemään maailmanluokan huipputuotteita, ellei raaka-aine olisi näin laadukasta.”
Anniina Kajander
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
