PÄIVÄN KYSYMYS Millaista ruokaa lotat valmistivat?
Lotta Svärd -järjestön lakkauttamisesta tuli sunnuntaina kuluneeksi 70 vuotta. Sodan jälkeen muonituslottia työskenteli Työmaahuolto-yhdistyksessä, jonka Fazer osti.
Itsenäisyyspäiväviikolla joissain Amica-ravintoloissa tarjotaan Lottamenu. Menun ruuat kuvastavat jälleenrakennusaikaa. On nokkoskeittoa, possua tillikastikkeessa, etikkakurkkua, porkkanaraastetta ja kiisseliä.
Miten sodanjälkeinen ruoka erosi nykyruuasta, tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom Fazerilta?
Keitot olivat yleisimpiä ruokalajeja. Villiruokaa, kuten nokkosia käytettiin hyödyksi.
Kasviksilla jatkettiin ruokaa, leivän päälle tehtiin porkkanavoita. Lottien murukiisseliin raastettiin kuivaa leipää, me käytimme kaurahiutaleita ja hunajaa.
Miltä ruoka maistui?
Aidot raaka-aineet maistuivat. Suolaa ja etikkaa käytettiin säilönnässä paljon.
Oliko lottien sota-ajan ruoka yksinkertaisempaa kuin sodanjälkeinen ruoka?
Se oli paljon yksinkertaisempaa. Tehtiin isoissa kattiloissa, usein perunasta, porkkanasta tai lantusta.
REA PELTOLA
Lottamenun reseptit: www.amica.fi
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
