VILJASTA LYHYESTI
Ilmastonmuutoksen seurauksena lämpenevät kesät voivat pienentää ohrasatoja ja sadon valkuaispitoisuutta, osoittaa Tanskan teknillisen yliopiston kolmivuotinen tutkimus.
Cathrine Heinz Ingvordsen tutki viiden asteen lämpötilan nousun vaikutusta ohrasatoon. Nousua on Tanskaan uumoiltu YK:n ilmastopaneelin vuoteen 2075 ulottuvassa ennusteessa, jos maailman kasvihuonekaasupäästöt eivät pienene olennaisesti.
Tutkimuksessa oli 138 lajiketta kasvihuoneviljelyssä. Keskimäärin sadot alenivat 29 prosenttia ja valkuaispitoisuus 22 prosenttia. Yksikään lajikkeista ei hyötynyt korkeammasta lämpötilasta. Ei edes hiilidioksidin lisääntyminen riittänyt kumoamaan lämmön negatiivista vaikutusta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
