Tarkkana myyntiviljan kosteuden kanssa
Viljan kuivauksen ja kosteusmittauksen kanssa kannattaa olla tarkkana, kirjoittaja kehottaa. Kuva: Viestilehtien arkistoMyin kuorman tänä syksynä puitua rehuohraa suurelle keskusliikkeelle. Yllätys oli suuri, kun erän kosteudeksi mitattiin kippauspaikalla 14,7 prosenttia, eli vilja joutui uudelleen kuivuriin. Olin suorittanut kuivauksen oman pikamittarini mukaan reilusti alle 13 prosentin varmistaakseni riittävän laadun.
Ihmettelinkin, onko mittarini kalibrointi kunnossa. Testasin asian liikkeen viljalaboratoriossa, jossa oli 14,2 prosenttiin uunikuivattua testiohraa. Oma pikamittarini näytti 13,8 prosenttia ja 13,9 prosenttia kahdessa mittauksessa. Tulos oli siis hyväksyttävän marginaalin sisällä.
Suoritin vielä kotona viisi mittausta jäljelle jääneestä ohrasta niistä siiloista, joista myyty kuorma oli otettu näytteet satunnaisesti poimien. Mittausten keskiarvo oli (vain) 11,55 prosenttia, siis vilja oli mittarin mukaan suorastaan ylikuivattua. Jos mittarissa ilmennyt lievä systemaattinen virhe huomioidaan, todellinen kosteus voisi olla korkeintaan 12,0 prosenttia.
Koska ero kotona mitatun ja vastaanottopisteessä mitatun kosteuden välillä oli kuitenkin lähes kolme prosenttia, on selvää, että jossain on vikaa. Sitä vikaa nyt jäljitämme liikkeen kanssa ja ensimmäinen toimenpide oli kontrollinäytteen lähettäminen Eviraan kosteuden määrittämiseksi jollain toisella mittaustavalla. Toivottavasti syy eroon selviää.
Keskusliikkeestä kuulin, että heidän laboratorioidensa kosteusmittarit kalibroidaan keskitetysti nettiyhteyden välityksellä. Samoin ymmärsin asian olevan viljan vastaanottopisteissä.
Vaikuttaa siltä, että viljelijöiden olisi tänä syksynä oltava erityisen tarkkoja viljan kuivauksen kanssa. Kosteusmittarin kalibrointi kannattaa varmasti tehdä ja kiinnittää huomiota viljan vastaanottopaikalla saadun tuloksen ja oman tuloksen vastaavuuteen.
Kari Bruun
Nastola
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
