Tiesitkö, että kuunliljoja voi syödä? Näin valmistat sitä parsan tapaan
Kaikki kuunliljalajit soveltuvat ihmisen syötäväksi. Suosittua koristeperennaa voi käyttää yllättävän monipuolisesti.Parsojen kanssa samaan Asparagaceae-heimoon kuuluvia kuunliljoja voi käyttää monipuolisesti ruuanlaittoon.
Erityisesti uudet, vielä rullalla olevat lehdet ovat herkullisimpia. Pehmeät lehdet sopivat esimerkiksi parsan tai lehtivihannesten korvikkeiksi. Isoiksi kasvaneita vanhempia lehtiä voi myös käyttää esimerkiksi paistoksiin ja keittoihin, mutta ne voivat olla kovempia ja kitkerämpiä.
Lisäksi kuunliljan kukkia voi syödä. Lehtiä, versoja ja kukkia voi kaikkia keittää, paistaa, friteerata ja marinoida.
Kuunliljat ovat myrkyllisiä kissoille ja koirille. Ihmisen ravinnoksi kelpaavat vain ilman torjunta-aineita kasvatetut kasvit, joten uuden ostotaimen kannattaa antaa kasvaa vuoden tai kaksi ennen kuin sitä käyttää ruoassa.
”Koristeeksi ja lisukkeeksi kuunliljan osat ovat oikein toimivia.”
Puutarhaliiton toiminnanjohtaja Timo Taulavuori taustoittaa, että kuunliljoja käytettiin ensimmäisenä ravintoloissa, joissa syötäviä kukkia käytettiin koristeina.
”Sieltä niiden käyttö levisi hiljalleen kotikeittiöihin. Viime vuosina on tullut myös muita kaupallisesti kasvatettuja kukkia ruokakoristeiksi.”
Vaikka kasvin lehtiä voi Taulavuoren mukaan syödä huoletta, valtavia määriä hän ei niitä kuitenkaan söisi.
”Koristeeksi ja lisukkeeksi kuunliljan osat ovat oikein toimivia”, hän painottaa.
Puutarhamyymälöistä ostettuina kuunliljoissa voi olla kasvinsuojeluainejäämiä, mutta esimerkiksi kukat sopivat silti huuhdeltuina koristeeksi erilaisiin ruokiin.
Puutarhakarkulaisena kuunliljaa voi löytyä myös pihasta, sillä ei ole suomalainen luonnonkasvi.
Suuremmaksi terveyshuoleksi kuunliljoihin liittyen Taulavuori nostaa esille sen, etteivät ihmiset välttämättä osaa tunnistaa syötäväksi aikomiaan kasveja oikein.
”Lisäksi jokainen ihminen on yksilö, mitä tulee allergiariskeihin”, hän lopettaa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






