Juhannusjuustoa ja kesäjäätelöä
Ennen vanhaan vain jokunen lehmä ruokittiin talvikaudella hyvin. Näin maitoa saatiin pikkulapsille ja toipilaille. Kun lehmät sitten pääsivät uusille laitumille, kaikki odottivat vesi kielellä tuoretta maitoa ja voita.
Sen vuoksi meidän perinteiset juhannusherkkumme ovat usein maitoruokia. Jotkut niistä ovat peräisin pakanuuden ajalta paimenten keskikesän juhlista.
Juhannuksen kunniaksi voimme jatkaa vanhoja perinteitä tai keksiä omia uusia. Nyt kokeillaan perinnöksi saatua puista juustokehää tai rapsutetaan ruosteet muurikkapannusta.
Entäs se jäätelökone, onko se teidänkin keittiössä unohtunut yläkaappiin termoskannujen taakse? Kotona tehty jäätelö maistuu juhannuksen jälkeenkin.
3 l täysmaitoa
1 l piimää
3–4 munaa
1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
voisulaa
Kuumenna maito lähes kiehuvaksi (85–90 astetta).
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää piimä niiden joukkoon.
Sekoita piimä-munaseos maidon joukkoon ja kuumenna uudelleen lähes kiehuvaksi (noin 95 astetta).
Nosta kattila pois kuumalta levyltä ja odota, kunnes seos on juustoutunut ja kirkas hera erottunut.
Nosta juustomassa varovasti reikäkauhalla kulhoon. Mausta suolalla ja ripauksella sokeria sekä voisulalla. Vatkaa halutessasi massa ihan sileäksi sähkövatkaimella.
Vuoraa juustokehä kostealla juustoliinalla ja pakkaa juustomassa kehään. Peitä juusto liinalla ja pane päälle kevyt paino. Siirrä juusto kylmään ja anna heran valua alla olevaan astiaan.
Kumoa kiinteä juusto tarjolle. Voi tarjota perinteisessä voileipäpöydässä sellaisenaan tai jälkiruokana sokerin ja kanelin kera. Kokeile myös raikkaiden marjojen tai mausteisen hedelmähillokkeen kanssa.
4–8:lle
6 l maitoa
1 rkl juustonjuoksutinta
1/4 tl suolaa
Kuumenna noin puolet maidosta hitaasti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen juustonjuoksutin. Pidä kattila edelleen lämpimässä. Riko juustoutuma ja anna heransekaisen juustomassan hiljalleen kiehua.
Kun hera alkaa olla vähissä, lisää joukkoon tuoretta maitoa ja jatka keittämistä. Keitä 3–8 tuntia lisäten välillä maitoa ja aivan lopussa suola. Lopulta juustokeitto on ruskeanpunertavaa ja kokkareista, ja siinä on enää vähän lientä jäljellä. Tarjoa keitto maidon kanssa.
4:lle
4 keltuaista
1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
2 dl maitoa
vaniljatanko
Laita jäätelökoneen kylmävaraaja pakastimeen ja kytke pakastusteho päälle.
Mittaa kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja rapsuta sisältä siemeniä kerma-maitoon. Laita vaniljatangon puolikkaatkin kattilaan. Kuumenna kerma-maitoa höyryäväksi. Kytke sitten lämpö pois liedestä ja peitä kattila kannella. Anna vaniljan uuttua maitoon puolisen tuntia.
Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Nouki vaniljatangon palat pois maidosta ja lisää sitten keltuaisvaahto kattilaan maidon joukkoon.
Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Seos ei saa kiehua, koska silloin kiisseli helposti juoksettuu. Voimakas kiisselin vatkaaminen muodostaa pinnalle kuohua ja sakenemista on vaikea seurata, sen vuoksi sekoita rauhallisesti.
Jäähdytä valmis kiisseli kylmässä vesihauteessa koko ajan sekoittaen.
Käynnistä jäätelökone ja anna koneen käydä. Valuta kiisseli jäätelökoneeseen ja käytä konetta, kunnes jäätelö on kiinteää.
Tarjoa valmis jäätelö heti tai säilytä se pakastimessa.
2:lle
5 dl täysmaitoa
1 rkl sitruunamehua
Sekoita huoneenlämpöiseen maitoon sitruunamehua ja anna seistä noin 15 minuuttia. Tuloksena on hieman paksuuntunutta ja raikkaan makuista juomaa, joka sopii jäähdytettynä sellaisenaan juotavaksi tai erilaisten smoothie-juomien pohjaksi.
4:lle
6 dl vettä
4 dl maitojauhetta
2 munaa
1/2 tl suolaa
(2 dl kevytkermaa)
Sekoita maitojauhe veteen. Lisää munat ja suola. Jos haluat juustosta pehmeän, lisää kerma. Sekoita tasaiseksi.
Kaada voideltuun 1,5 litran uunivuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes juusto on hyytynyt ja pinta on saanut kauniin ruskean värin. Tarjoa kaneli-sokerin kanssa.
Vinkki: Jos teet uunijuuston ternimaidosta, se hyytyy hyvin ihan sellaisenaan, ilman kananmunia. Voit laittaa pakastetun ternimaidon jäisenä uunivuokaan ja uuniin sulamaan.
10 lettua
2 munaa
1 l vettä
2 dl ohrajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1/2 rkl perunajauhoja
1 tl suolaa
voita tai muuta rasvaa
Riko munat kulhoon ja sekoita. Lisää vesi ja suola ja sen jälkeen jauhot. Anna taikinan seistä pari tuntia ennen kuin aloitat paistamisen. Kuumenna pyöreäpohjainen rautapata tai erityinen muurinpohjapannu.
Rasvaa pata kevyesti. Paista letuista hyvin ohuita, sillä pitsiset letut ovat parhaita. Tarjoa kuumina hillon ja kermavaahdon tai vaikkapa jäätelön kanssa.
MARIA KING
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
