Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Savusiikasalaattia suviretkellä

    Savukalasalaatissa rouskuvat varhaisvihannekset. Jaana Kankaanpää
    Savukalasalaatissa rouskuvat varhaisvihannekset. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Syvissä ja kirkkaissa vesissä viihtyvä hopeakylkinen siika on sukulaisensa lohen tapaan maukas ja rasvainen kala. Vaikka Itämeren vaellussiikakanta onkin määritelty erittäin uhanalaiseksi, sisävesien villiä siikaa tohtii syödä.

    Kannattaa kysyä kauppiaalta myös kiertovesikasvatettua siikaa.

    Siian paras pyyntiaika kestää toukokuulta loppusyksyyn. Ympäri vuoden pyydetään pohjoisen tekojärviin ja patoaltaisiin istutettua pienikokoista peledsiikaa. Ruuanvalmistuksessa siika on monipuolinen kala.

    savusiikaa

    nippu uusia porkkanoita

    nippu uusia nauriita

    nippu retiisejä

    sokeriherneitä

    viiriäisenmunia

    pussillinen salaattisekoitusta

    aïolia eli valkosipuli-

    majoneesia

    Kiehauta sokeriherneet, jätä rapsakoiksi ja kirkkaanvihreiksi. Keitä viiriäisenmunat koviksi, noin kolme minuuttia. Leikkaa uusista porkkanoista, nauriista ja retiiseistä varret niin, että jäljelle jää pieni tupsu kädensijaksi. Leikkaa pitkittäin koosta riippuen puolikkaiksi tai neljäsosiksi.

    Voit valmistaa aïolin alusta asti itse tai maustaa valmiin majoneesin valkosipulilla ja sitruunanmehulla. Pakkaa kaikki ainekset eväsrasioihin ja kylmälaukkuun. Piknikillä jokainen voi koota oman annoksensa.

    1 keltuainen tai muna

    1 tl sinappia

    ripaus suolaa

    (ripaus sokeria)

    ripaus valkopippuria

    1 rkl viinietikkaa

    noin 2 dl rypsiöljyä

    valkosipulia

    sitruunamehua

    Pane keltuainen kulhoon ja sekoita sen joukkoon sinappi, suola, sokeri ja valkopippuri.

    Lisää öljyä tipoittain ja sekoita koko ajan. Kun emulsio on muodostunut, voit lisätä öljyä ohuena nauhana edelleen koko ajan sekoittaen.

    Lisää viinietikka, kun öljystä on lisätty noin puolet. Mausta murskatulla valkosipulilla ja sitruunamehulla.

    Vinkki: Käytä miedonmakuista öljyä, esimerkiksi rypsi- tai auringonkukkaöljyä. Kylmäpuristettu öljy on usein liian pippurista majoneesiin. Parhaiten majoneesi onnistuu, kun kaikki ainekset ovat tasalämpöisiä.

    1 kg siikaa

    1–3 rkl merisuolaa

    (rouhittuja pippureita)

    (1 rkl sokeria)

    (tilliä)

    Fileoi siika, mutta älä poista nahkaa. Nypi selkälihassa olevat ruodot pihdeillä.

    Pane kalafilee voipaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Ripottele pinnalle suolaa makusi mukaan ja halutessasi myös muita mausteita.

    Aseta toinen filee päälle nahkapuoli ylöspäin ja kääri kala tiiviiksi paketiksi.

    Anna siian suolautua 1–2 päivää jääkaapissa. Suolautumista voit jouduttaa panemalla kevyen painon kalapaketin päälle. Käännä paketti välillä, jotta molemmista fileistä tulisi yhtä suolaisia.

    Vinkki: Voit myös pakastaa tuoresuolattavan kalan. Pane kalapaketti pakastepussiin ja välittömästi pakastimeen. Kala suolautuu sulaessaan.

    6:lle

    300–400 g siikafileitä

    2 limetin tai 1 sitruunan mehu

    1/2 appelsiinin mehu

    1 tl suolaa

    mustapippuria

    3–4 rkl rypsi- tai oliiviöljyä

    1–2 salottisipulia

    pieni valkosipulin kynsi

    1/2–1 chilipalko

    1 rkl tuoretta korianteria tai persiljaa

    lohko jäävuorisalaattia

    kourallinen rucolan lehtiä

    1/2 ruukkua lollo rosso -

    tai tammenlehväsalattia

    1 iso tomaatti

    1 avokado

    2–3 rkl vihreitä oliiveja viipaleina

    6–8 keitettyä varhaisperunaa

    Leikkaa kalafileet noin yhden sentin levyisiksi viipaleiksi ja pienennä viipaleet sopiviksi haarukkapaloiksi. Pane kalapalat kulhoon. Purista sitrushedelmien mehu ja kaada kaloille.

    Hienonna sipulit, viipaloi chilipalko ja suikaloi korianteri. Sekoita ne varovasti kalan joukkoon. Anna liemen kypsyttää kalaa noin kaksi tuntia kylmässä. Sekoita välillä, jotta mehu pääsee vaikuttamaan joka puolelta. Valuta liemi pois siivilässä.

    Mausta marinoituneet kalapalat suolalla ja pippurilla ja lisää öljyä. Pidä jääkaapissa tarjoiluhetkeen asti.

    Suikaloi salaatit, leikkaa tomaatti pikku kuutioiksi ja viipaloi avokado sekä kuoritut, keitetyt perunat.

    Levitä salaatteja, peruna- ja avokadoviipaleita sekä oliiveja tarjoiluvadille. Nostele päälle kalaa. Tarjoa heti tai anna viilentyä hetki ennen tarjoilua.

    1 iso tai 6 pientä piirakkaa

    1 pkt pakastemurotaikinaa

    250 g mascarponejuustoa

    130 g valkosuklaata

    1 1/2 dl kuohukermaa

    esimerkiksi nektariineja, mansikoita, vadelmia tai pensasmustikoita

    Painele murotaikina yhden ison piirakkavuoan (halkaisija 20–26 cm) tai kuuden annospiirakkavuoan pohjalle. Pistele pohjataikina. Leikkaa leivinpaperista vuokaa isompi pala ja rypistä paperi palloksi. Oio paperipala ja muotoile se piirakkapohjan päälle. Kaada leivinpaperille kuivia herneitä tai papuja painoksi. Esipaista pohjia 200 asteessa 5–7 minuuttia. Ota pohjat uunista ja nosta varovasti pois leivinpaperipalat pohjapainoineen. Paista toiset 5–7 minuuttia uunissa, kunnes pohjat ovat kuivia ja kypsiä.

    Sulata vesihauteessa mascarpone ja valkosuklaa. Älä sekoita seosta ennen kuin se on sula, muuten seos voi kovettua. Sekoita haaleaksi jäähtyneeseen seokseen vaahdoksi vatkattu kerma. Levitä piirakkapohjien päälle ja pistä jääkaappiin jähmettymään, mielellään yön yli.

    Ennen tarjolle panemista leikkaa piirakoiden päälle nektariinisuikaleita tai ripottele kauden marjoja.

    MARIA KING

    Piknikrepuissa

    on muovisten kuohuviinilasien

    ja melamiini-

    astioiden lisäksi

    kylmäeristetty

    osa, johon voi

    sujauttaa kylmä-

    varaajan ja kylmäsäilytystä

    vaativat eväät.

    Avaa artikkelin PDF