Porsaankäristyskevyttä ruokaa
Tätä kirjaa on varmasti odotettu: Sydänmerkki on julkaissut Sydänruokaa-keittokirjan. Sen puolensataa reseptiä muuttavat näkökulman terveelliseen ruokaan, jonka ei todellakaan tarvitse olla mautonta ja valjua.
Kirjan reseptit on jaoteltu viiteen pääluokkaan: keitot; kastikkeet, pihvit ja salaatit; uuniruuat; suolainen leivonta sekä makeat leivonnaiset ja jälkiruuat.
Jokaisessa reseptissä on merkitty sydän-symbolilla ne raaka-aineet, jotka omassa tuoteryhmässään ovat ravitsemuksellisesti parempia vaihtoehtoja.
Resepteissä on myös laskettu valmiin ruuan ravintosisältö eli energia, rasva ja siihen sisältyvä tyydyttynyt rasva, hiilihydraatit ja niihin sisältyvät sokerit, kuitu, proteiini ja suola 100 grammaa kohti. Reseptin annosmäärä on ilmoitettu, samoin suunnitellun annoksen koko.
Raaka-aineet ovat tavallisia. Paljon ei tarvitse kaupassa etsiä löytääkseen terveelliset vaihtoehdot. Valkoinen pasta vaihtuu täysjyvätuotteeseen ja juusto vähärasvaiseksi. Kasviksia käytetään runsaasti ja varsinkin juureksia suositaan.
Ohjeita on niin lammaskaalikeitolle kuin lasagnellekin. Kiva uusi ajatus on possunkäristys. Kohmeisesta ulkofileestä leikatut ohuet lastut valmistetaan poronkäristyksen tapaan, toki runsailla vihanneksilla höystettynä.
Makeiden leivonnaisten puolella tarjolla on jopa juustokakkua ja jälkiruuissa köyhiä ritareita.
Sydänruokaa-kirja muuttaa ruuan terveellisyysajattelun. Se sopii osviitaksi ihan jokaiselle ruuanlaittajalle.
MAIKKI KULMALA
Sydänruokaa. 144 sivua. Sydänmerkki.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
