Ravitsemussuosituksia noudatetaan valikoiden
Vasta julkaistut ravitsemussuositukset ovat kuluttajille jo yllättävän tuttuja. Jopa 59 prosenttia kuluttajista on jollakin tavalla perillä uusista ravitsemussuosituksista.
Kuluttajat myös tunnistavat kohtuullisen hyvin uusiin ravitsemussuosituksiin liittyvät väittämät, ilmenee Seinäjoella toimivan Foodwestin tuoreesta tutkimuksesta.
”Suositusten sisältö tunnetaan melko hyvin. 73 prosenttia kuluttajista pitää uusia suosituksia jossain määrin hyödyllisinä, naiset keskimäärin hieman hyödyllisempinä kuin miehet”, sanoo Foodwestin markkinatutkimuspäällikkö Suvi Luoma.
Peräti kolmannes suomalaisista uskoo, että uusissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan välttämään lisäaineita.
”Tämä kertoo kuluttajien kasvavasta huolesta lisäaineiden suhteen. Aiemmin toteuttamamme lisäaineita koskevan tutkimuksen mukaan vain 2 prosenttia kuluttajista ei ole lainkaan kiinnostunut siitä, sisältävätkö elintarvikkeet lisäaineita. Edelleen lisäaineet puhuttavat paljon ja monet uskovat niillä olevan erilaisia haittavaikutuksia”, Luoma toteaa.
Suomalaiset pitävät ruokavalion terveellisyyttä tärkeänä, erityisen tärkeänä sitä pitävät aktiivikuntoilijat ja yli 60-vuotiaat. Myös naisille ruokavalion terveellisyys on hieman keskimääräistä tärkeämpää.
Jopa 66 prosenttia voisi ajatella muuttavansa tottumuksiaan vähintään jonkin verran uusien suositusten suuntaan.
Syy siihen, miksi muutokset jäävät tekemättä nykyiseen ruokavalioon on vastaajien mukaan se, että he kokevat ruokavalionsa olevan jo terveellinen ja heille itselleen sopiva. Osa vastaajista mainitsee myös, että suositusten noudattaminen vaatisi rahallista uhrausta ruokaostoksilla.
”14 prosenttia vastanneista ei ole valmiita muuttamaan omia ruokailutottumuksiaan uusien suositusten mukaiseksi. Monet eivät ole valmiita tinkimään omasta ruokavaliostaan tai pitävät sitä jo sellaisenaan terveellisenä – se että uudet suositukset eivät olisi hyviä tai terveellisiä, ei juurikaan korostu”, Luoma huomauttaa.
Vastaajista perus- tai kansakoulun käyneet kokevat ruokavalionsa vähemmän terveelliseksi kuin koulutetuimmat. Hiilihydraattien laatu ja määrä sekä runsas proteiininsaanti ruokavaliossa on 18–29-vuotiaille tärkeämpää kuin vanhemmille ihmisille.
Tutkimus tehtiin verkkokyselynä 27.–31. tammikuuta. Kyselyyn osallistui 2 806 suomalaista. Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin tammikuun 23. päivä.
MT
73 prosenttia kuluttajista
pitää suosituksia jossain määrin
hyödyllisinä,
naiset keskimäärin
hieman
hyödyllisempinä kuin miehet.«
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
