Hampurilaisketju haluaa antibioottivapaata lihaa
Ruotsin Kuluttajat kysyi neljältä pikaruokaketjulta suhtautumisesta antibioottilihaan. Yksi (Max) sai puhtaat paperit.
Atria ostaa enemmistön Kaivon Lihasta, joka keskittyy etenkin raakapakasteiden tuotantoon pikaruokaketjuille. Kuva: Markku VuorikariRuotsin Kuluttajajärjestö kampanjoi antibioottien käytön vähentämiseksi ruuan tuotannossa ja erityisesti eläinten rehustuksessa, jotta antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä voitaisiin estää.
Järjestö kysyi neljältä maassa toimivalta pikahampurilaisketjulta antibioottilihan käytöstä ja siitä, mitä ne tekevät antibioottiresistenssin välttämiseksi.
Pikaruokaketjuilla on merkittävä vastuu, sillä ne ovat isoja lihantuotteiden myyjiä. Osalla ketjuista on korkeat vaatimukset, mutta toiset eivät ole vielä heränneet, sanoo pääsihteeri Jan Bertoft Ruotsin Kuluttajista, Jordbruksaktueltin haastattelussa.
Pikaruokaketju Max sai puhtaat paperit, sillä se kertoi käyttävänsä pelkästään ruotsalaista lihaa, nautaa, broileria ja pekonia.
Puhtaat siksi, että tuore ruotsalaistutkimus osoittaa, että ruotsalaiset tilat käyttävät vain murto-osan antibiootteja verrattuna muihin EU-maihin.
Loppujen kolmen ketjun vastaukset osoittavat, etteivät ne tee juuri mitään resistenssiasian eteen.
Maajohtaja Christoffer Bergfors Maxilta toteaa olevansa iloinen, että antibioottien käytöstä on alettu keskustella ja se saa huomiota. Antibioottiasia on tärkeä kansanterveyden kannalta.
Koko juttu löytyy täältä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
