Kuilu ammottaa naudanlihankustannusten ja tuottajahinnan välillä
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila on huolissaan kotimaisen naudanlihan tuotannon pitkään heikkona jatkuneesta kannattavuudesta.
Muualla Euroopassa tilanne on parantunut, mutta Suomen tuottajahinta laahaa nostoista huolimatta yhä perässä.
”Vain kustannukset nousevat samaa vauhtia kuin muualla”, Marttila toteaa.
”Kuilu kustannusten ja tuottajahinnan välillä on revennyt ammottavaksi. Pienet hinnankorotukset ovat siihen nähden pelkkää kosmetiikkaa.”
Yhdysvaltojen kuivuuden on ennustettu nostavan tuntuvasti rehujen hintoja ja korottavan myös naudanlihan hintaan maailmalla.
”Tuotanto ajaa rankasti karille, jos emme pysy hintakehityksessä mukana.”
Marttilan mielestä tilanne on jo vaarallinen.
”Tässä on syvä mietinnän ja korjausliikkeen paikka. Hyvää suomalaista naudanlihaa ei tuoteta muualla.”
Nykyisellä tuottajahinnalla ja kustannuksilla tuottajalle ei jää työstä lainkaan korvausta.
Ratkaisun avaimet ovat kaupalla.
S- ja K-ryhmillä on Marttilan mukaan vahvin voima hintaneuvotteluissa.
”Teollisuudella on jo pitkään ollut näytön paikka saada neuvoteltua kaupalta isot hinnankorotukset, mutta tulosta ei ole syntynyt. Kyse on nyt kaupan yhteiskuntavastuusta. Voiman käyttäminen vastuuttomasti voi aiheuttaa kotimaiselle tuotannolle vahinkoa, jota ei pystytä korjaamaan.”
Marttila uskoo, että kauppojen johdossa kyllä tiedetään kotimaisen tuotannon ahdinko.
”Intressi ei varmasti ole ajaa kotimaista tuotantoa alas, mutta kahden ketjun julmassa kisassa kumpikaan ei saa maksaa enemmän kuin toinen.”
Tilanne alkaa Marttilan mielestä olla ajautunut lähelle duopolia, jossa markkinat jakautuvat kahden toimijan kesken.
”Meillä on useita monopoleja, joissa ala on yhden toimijan hallussa. Niitä säännellään. Yhteiskunnan pitäisi ottaa myös kaupan suhteen vahva tarkkailijan rooli ja pitää huolta reilun kaupan toteutumisesta.”
Marttila odottaa myös hallituksen tarttuvan asiaan.
Hän korostaa, että ruuan hinnan on vaihdeltava tuotantokustannusten mukaan.
Sama koskee myös muita tuotannon aloja, mutta tällä hetkellä nauta nousee esille erityisen hankalana.
Yhdeksi syyksi naudanlihan hinnan hitaaseen nousuun Marttila arvelee jauhelihaa, joksi iso osa naudan ruhosta päätyy.
Jauheliha on tiiviisti mukana kauppojen hintavertailuissa, mikä pitää sen hinnan matalana.
Lisäksi kysyntään vaikuttaa suomalaisten uusavuttomuus naudan ruhon käytössä.
”Täällä osataan laittaa vain fileet ja jauheliha. Muualla nautaa käytetään paljon monipuolisemmin.”
Myös naudanlihan tuontipaine on jo pitkään ollut kova. EU:n ulkopuolelta tulee lihaa, jonka tuotantoa koskevat vaatimukset ovat aivan eri tasoa kuin meillä.
”Kaikelle myytävälle lihalle pitäisi olla samat vaatimukset informaatiosta, tuotantomenetelmistä ja laadusta. Mutta se on pitkä tie.”
Vaikeuksien rinnalla naudanlihan tuotannossa on tapahtunut paljon myös positiivista, Marttila muistuttaa. ”Hyvin käy, jos vain markkinat saadaan toimimaan.”
Alalla on haasteista huolimatta investoitu ja etenkin pihvikarjapuolelle on tullut myös uusia tuottajia.
Lisäksi laatutyö on tuottanut tulosta. ”Suomalainen naudanliha pärjää kilpailussa minkä tahansa muualta tuodun kanssa.”
Vaikka alan toiminta on tehostunut, eläinten hyvinvoinnista ei ole tingitty. ”Olemme paljon edellä muuta Eurooppaa. Tätä tietoa ei vain ole kyetty tarpeeksi viestittämään kuluttajille.”
Marttilan tuntuman mukaan naudanlihan tuottajat ovat nyt tyytyväisimpiä tiloilla, jotka ovat lähteneet käyttämään vaihtoehtoisia myyntikanavia.
”Kasvava joukko kuluttajia haluaa suosia lyhyttä ketjua. Suoramyynnille on kysyntää.”
TERHI TORIKKA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
