Tarvitaanko lähiruoka-käsitettä?
Suomalaisen ruuan maine on Keskon hallituksen puheenjohtaja Esa Kiiskisen mukaan niin hyvä, että se käy luomuruokaa vastaan.
Kiiskinen pohtii, tarvitseeko lähiruoka-käsitettä käyttää. Luomuruoka, lähiruoka, suomalainen ruoka ja Suomessa valmistettu ruoka menevät hänen mukaansa iloisesti sekaisin. ”Minulle suomalaisuus riittää kuluttajana.”
”Suomalaiset arvostavat kotimaisuutta, mutta pieni tsemppi tekisi terää”, sanoo Kiiskinen.
”Parikymmentä vuotta sitten, kun aloimme tuoda kinkkuja Tanskasta Suomeen, yksi asiakas otti minut puhutteluun. Hän sanoi, ettei osta tanskalaista kinkkua, vaikka se maksaisi markan. Se markka menee Tanskaan. Jos kaikki ajattelisivat samoin, asiat olisivat paremmin.”
”Aina kun mahdollista, osta suomalaista”, Kiiskinen ajattelee. Hän kannustaa miettimään, että suomalaisen tuotteen ostaminen tukee lähiyhteisöä.
”Olen joskus laittanut tuotteen pois myynnistä, kun se on ollut uusiseelantilaista lammasta, ja siinä on ollut suomenlippu paketin kyljessä. Se on mielestäni huijausta.”
Mitä viljelijä merkitsee Keskolle?
”Varmaan ihan kaikkea. Meidän päätoimialamme on ruoka. Tuottaja, elintarviketeollisuus, kauppa – kukaan näistä ei pärjää ilman toista. Tai tuottaja voisi pärjätä ilman meitä, mutta ilman tuottajia ei ole kauppaa.”
PAULA LIESMÄKI
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
