Atrian suurteurastamo vihittiin Kauhajoella
Atrian uusi nautateurastamo vihittiin käyttöön perjantaina Kauhajoella. Kyse on Euroopankin mitassa isosta yksiköstä. Italiaan ja Hollantiin on kumpaankin perustettu suurempi teurastamo, ja Saksassa on muutama yhtä suuri.
Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atrialta toteaa, että kyse on pitkäaikaisesta ja mittavasta investoinnista. Rakentaminen maksoi 26 miljoonaa euroa, ja teurastamon pitäisi olla käytössä seuraavat 25 vuotta.
Rakentaminen kesti pari vuotta. Uutta tilaa on rakennettu yli puoli hehtaaria ja vanhaa on saneerattu uuden veroiseksi lähes saman verran.
Gröhnin mukaan alan on pakko investoida pysyäkseen mukana kehityksessä ja se koskee koko ketjua tiloilta kauppaan.
Teurastuskapasiteetti nousi samalla 26 miljoonasta kilosta 40 miljoonaan kiloon. Tunnissa pystytään käsittelemään 80 nautaa ja tiukan paikan tullen menee vielä kymmenen enemmän.
Teurastus- ja leikkuulinjat ovat maailman huippua, toteaa lihaliiketoiminnan johtaja Matti Perälä Atrialta.
Perälän mukaan teurastamossa on paneuduttu lihan jäljitettävyyteen. Kasvatuspaikan tiedot kulkevat ruhon mukana. Kuluttajalle saakka tiedot saadaan ensin ruhon arvo-osista.
Atrialla oli vuodenvaihteeseen saakka teurastamot Kauhajoella ja Kuopiossa. Kuopiossa pantiin ovet kiinni vuoden vaihteessa, kun Kauhajoen uusi teurastuslinja saatiin käyttöön. Lihanleikkuu alkoi uusissa tiloissa tammikuussa.
Gröhnin mukaan työt sujuvat hyvin, mutta tehtaan trimmaaminen huippuunsa vie pari vuotta.
Atria teurastaa noin 40 prosenttia Suomen naudoista, 35 miljoonaa kiloa vuodessa.
VEIKKO NIITTYMAA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
