Valokuvanäyttely kertoo lehmäfaktoja Keski-Pohjanmaalla
MTK Keski-Pohjanmaan kenttäpäällikkö Niko Hyppönen kertoo Keski-Pohjanmaan olevan kokoaan suurempi ruokamaakunta.Jos lehmät puhuisivat ‒valokuvanäyttelykiertue alkoi Kalajoen Tapion tuvalla torstaina 9.6. Kesäkuun loputtua näyttelykiertue jatkaa Kokkolaan kolmeksi viikoksi ja sieltä Kaustisille.
Näyttelykiertue on yksi osa MTK Keski-Pohjanmaan 100-vuotisjuhlia.
Avajaisissa puhuivat Kalajoen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Miika Heikkilä, MTK Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtaja Jan-Ove Nyman, MTK-Kalajoen puheenjohtaja Esa Rahja ja näyttelyn tuottaja Katja Mahal.
Tapion tuvalta kerrotaan paikalla olleen kolmisenkymmentä ihmistä ja tunnelman olleen hyvä.
Mahalin tuottama valokuvanäyttely pitää sisällään reilut 40 valokuvaa lehmistä ja kymmenkunta lehmistä kertovaa tietolappua.
MTK Keski-Pohjanmaan kenttäpäällikkö Niko Hyppönen kertoo näyttelyn kuvien olevan peräisin Jos lehmät puhuisivat ‒yhteisötaideprojektista, jonne kuvia saatiin lukuisilta eläintiloilta.
Hyppönen kertoo, että tietolappuihin kerättiin puolestaan yleishyödyllistä tietoa lehmistä, hieman nippelitiedolla täydennettynä. Näyttelyllä pyritään hänen mukaansa välittämään mielenkiintoista näkökulmaa suomalaiseen maidontuotantoon.
Hyppönen kertoo näyttelyn olevan jokaiselle suomalaiselle suunnattu eli se sopii niin maalla asuvalle kuin kaupunkilaisellekin.
”Näyttelyn yksi tärkeimmistä tehtävistä on herätellä ihmisiä kotieläintuotannon tärkeyteen. Erityisen tärkeää se on Keski-Pohjanmaalla ja Pohjois-Suomessa”, Hyppönen kuvaa kotieläintuotannon merkittävyyttä.
Maatiloja Keski-Pohjanmaalla on noin 1 900, joista maitotiloja on enää vähän. Hyppönen kertoo maidontuotannon kuitenkin pysyneen samana.
Suomen peltopinta-alasta noin neljä prosentti on Keski-Pohjanmaalla, mutta Hyppönen kertoo Keski-Pohjanmaan olevan kokonaan suurempi ruoantuottajamaakunta.
”12 prosenttia suomalaisesta maidosta tuotetaan täällä. Naudanlihassa osuus on taas 11 prosenttia ja perunassa 10 prosenttia. Näiden ohella tulee muistaa myös erikoistunut sikasektorimme ja lisääntynyt lammastuotanto perinnebiotoopeissa”, hän summaa maakunnan merkitystä suomalaisessa ruoantuotannossa.
Lue lisää:
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat



