Kohta maistellaan nokkosia ja maitohorsman versoja
Villivihanneskausi alkaa heti lumien sulamisen jälkeen, muistuttaa Arktiset Aromit. Ensimmäiseksi luonnosta löytää nokkosta, joka aloittaa kasvun usein ennen ruohon vihertymistäIlmaisia salaatti-, mauste- ja yrttijuoma-aineksia löytyy lähiluonnosta, muistuttaa Arktiset Aromit. Villivihanneskausi alkaa Etelä-Suomessa toukokuun alussa ja pohjoisessa toukokuun lopussa.
Sesongin aloittaa nokkonen, jota seuraavat puitten silmut ja lehdet sekä kerkät, maitohorsman versot, vuohenputken ja voikukan lehdet.
Villivihannekset sisältävät muun muassa ravintokuitua, C- ja E-vitamiinia, beetakaroteenia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja mangaania. Kasvit kannattaa kerätä nuorina, sillä kukinnan alettua ne sitkistyvät ja muuttuvat puiseviksi.
Tosin jotkut kasvit, kuten nokkonen ja poimulehti, kasvattavat leikkaamisen jälkeen uutta kasvustoa.
Esimerkiksi voikukka, maitohorsma, poimulehti ja mesimarjan lehdet sopivat salaatteihin ja leivän päälle. Kasveja voi myös pakastaa tai kuivata ja jauhaa viherjauhoksi
Villivihannesten keruupaikkoja vuosittain, jotta kasvustot ehtivät toipua rasituksesta.
Jokamies tietää vastuunsa
Kaupalliseen keruuseen on aina syytä pyytää maanomistajilta lupa.
Ruohovartisten kasvien, kuten nokkosen tai maitohorsman, niittäminen toisen maalta on kiellettyä, koska jokamiehenoikeus sallii kerätä ruohovartisia kasveja yksityisten omistamilta mailta vain ilman apuvälineitä.
Myöskään jäkälän, sammaleen ja puiden lehtien tai kerkkien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.
Harvinaiset ja rauhoitetut kasvit pitää jättää koskematta.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

