Ikäihmisten ruokaan lisää proteiinia
Munakunta on kehittänyt ikääntyneiden ravitsemustilannetta, erityisesti proteiinin saantia parantavan palveluratkaisun sairaaloille, vanhainkodeille ja hoitolaitoksille.
”Lähtökohtana on ollut tieto, että virhe- ja aliravitsemus on yleistä vanhainkodeissa ja sairaaloissa”, sanoo tuotepäällikkö Ari Hietanen Munakunnasta.
Kananmunaproteiinin lisäämisestä käytössä olevaan reseptiikkaan tehtiin viime vuonna tutkimus Munakunnan ja Lahden Aterian yhteistyönä. Osoittautui, että aterioiden proteiinilisäys esti ravitsemustilan heikkenemisen, kun samaan aikaan vertailuryhmän ravitsemustila heikkeni.
Kananmunaproteiinia lisättiin muun muassa puuroon, peruna- ja juuresmuusiin, sosekeittoihin ja kiisseleihin.
”Tuotiin proteiinia niihin ruokiin, missä sitä ei luontaisesti ole. Riittävän proteiinilisän saaminen aterioihin on ammattilaisillekin haastavaa, mutta kokeessa se onnistui”, Hietanen kertoo.
Tutkimuksessa syntyneitä reseptejä jäi myös käyttöön.
Työikäisille proteiinin saantisuositus on 0,8 grammaa kehonpainokiloa kohti vuorokaudessa, mutta lihaskadon estämiseksi iäkkäät tarvitsevat proteiinia 1,2–2,0 grammaa kehonpainokiloa kohti vuorokaudessa.
Lähes joka kolmas vanhainkodissa asuva kärsii aliravitsemuksesta. Kotona asuvien muistisairaiden keskuudessa tehdyt tutkimukset osoittavat samaa. Keskeisten ravintoaineiden saanti on suurella osalla alle suositusten.
”Riittävä proteiinin saanti auttaa ylläpitämään luuston hyvää kuntoa, sydän- ja verisuoniterveyttä sekä solujen uusiutumista, mikä auttaa muun muassa haavojen parantumisessa”, sanoo emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä.
Muistisairaus, dementia, heikentynyt toimintakyky, nielemisvaikeudet ja ummetus ovat tavallisia virhe- ja aliravitsemusta selittäviä tekijöitä. Merkitystä on myös välipalojen puutteella tai niiden syömättömyydellä sekä sillä, että iäkäs syö vain puolet tai vähemmän tarjotuista aterioista.
MAIKKI KULMALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
