Kotiruokaa ja liikuntaa kevennysviikoilla
Joulukauden jälkeen syömme perinteistä kotiruokaa ja liikumme kohtuullisesti. Näin mahdolliset joulukilot katoavat ennen pitkää.
Aterioihin kuuluu runsaasti tuoreraasteita, marjoja pakastimesta, täysjyväleipää, puuroja, kalaa, vähärasvaista lihaa tai broileria sekä rasvatonta maitoa.
Kotimaiset kasvikset sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Parhaiten se säilyy porkkanassa, lantussa ja keräkaalissa. Rouskuta raakaa porkkanaa välipalaksi aina, kun tekee mieli jotain hyvää. Näin kilot pysyvät kurissa ja saat samalla hyvää kuitua ja vitamiineja.
Mikäli juurekset tuntuvat kuivilta sellaisenaan, raasta ja purista joukkoon hiukan appelsiinimehua.
6 annosta
1 rkl voita
1 rkl öljyä
noin kilo valkokaalia
2 sipulia
2 porkkanaa
pala inkivääriä
1 pieni chili
1/2 tl suolaa
4 dl vettä
5 maustepippuria
3 laakerinlehteä
2 rkl soijakastiketta
1/2 rkl meiramia
1 pkt tofua tai
300 g broilerisuikaleita
Kuori, hienonna ja suikaloi kasvikset. Kuumenna padassa tai vokkipannulla öljy ja voi. Lisää hienonnettu sipuli, suikaloidut porkkanat ja inkivääri sekä chili ja ohueksi suikaloitu kaali. Kuumenna sekoittaen 2–3 minuuttia. Lisää vesi ja mausteet.
Kypsennä tiiviin kannen alla miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kääntele lastalla välillä. Lisää kuutioitu tofu tai pannulla kypsennetty broileri. Kuumenna ja ripottele pinnalle persiljaa tai vihreää sipulisilppua.
6 annosta
1/4 (n. 400 g) kaalia
1/2 kurkkua
1/2 tl suolaa
1 iso omena
2 rkl sitruunamehua
1 prk (200 g) raejuustoa
2 tl tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 rkl sokeria
1/2 dl persiljaa hienonnettuna
Raasta kaali ja kurkku. Lisää raasteen joukkoon suola ja anna valua siivilässä. Kuori omena ja poista siemenkota. Suikaloi. Valuta päälle sitruunamehu tummumisen estämiseksi. Purista kaali-kurkkuseos kuivaksi ja yhdistä kaikki aineet keskenään.
Voit lisätä raejuuston myös raasteen päälle. Tarjoa liha- tai kalaruokien kanssa.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
