Astiat puhtaiksi käsin
Kaikkia astioita ei voi pestä koneessa ja käsinpesu on joskus muutenkin perinteisen hyvä tapa hoitaa likaiset astiat nopeasti. Seuraavassa neuvoja tehokkaaseen astioiden pesuun tiskialtaassa.
Jos kätesi ovat arat pesuaineelle tai kuumalle vedelle, käytä kumisia tai muovisia suojakäsineitä.
Poista astioista ruuantähteet. Esihuuhtele ne tarvittaessa viileällä tai kädenlämpöisellä juoksevalla vedellä. Laita ruuanvalmistus- ja tarjoiluastiat tarvittaessa likoamaan.
Täytä allas puolilleen niin kuumaa vettä kuin kätesi sallivat. Annostele astianpesuainetta ohjeen mukaan, yleensä pieni painallus riittää.
Pese ensin astiat, jotka koskevat suuta, esimerkiksi lasit, kupit ja ruokailuvälineet. Pese sitten lautaset ja kulhot ja lopuksi likaisimmat ruuanvalmistusastiat.
Pese astiat astianpesuharjalla sisä- ja ulkopuolelta. Jos rasvalika ei lähde astioista, lisää tilkka pesuainetta tai vaihda pesuvesi kuumempaan.
Siirrä pesty astia huuhteluveteen.
Kun huuhtelualtaaseen alkaa kertyä astioita, nosta ne kuivauskaappiin, jotta ne eivät kolhi toisiaan. Nosta lasit ja kupit alassuin ylähyllylle ja lautaset pystyyn lautashyllylle. Nosta ruokailuvälineet huuhteluvedestä omaan valutustelineeseen kahvat alaspäin.
Jos sinulla ei ole kuivauskaappia, voit hankkia astianpesupöydälle valutustelineen tai laittaa astiat kuivumaan puhtaan astiapyyhkeen päälle.
Kun olet pessyt astiat, laske vedet pois altaista, suihkauta astianpesuharjaan tarvittaessa käsitiskiainetta ja pyöräytä altaat puhtaiksi ja huuhtele. Aseta puhdas pohjatulppa kuivumaan.
Huuhtele astianpesuharja ja ripusta se esimerkiksi kuivauskaapin alle ilmavasti kuivumaan.
Pyyhi tiskipöytä, pesualtaan taustakaakelit ja liesi roiske-etäisyydeltä.
Huuhtele pöytäpyyhe ja laita se kuivumaan.
MARIA KING
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
