
Savonlinnan oopperajuhlat eivät ole pelkästään hyväksi alueelle, sanoo ravintolan Punkaharjulle avannut Sari Helin – ”Siinä on miettimisen paikka”
”Oopperajuhlat tuovat alueelle aika kallista käymisen leimaa”, sanoo Huono Äiti -yhteisön perustaja Sari Helin. Ravintola-alan työvoimapula näkyy Punkaharjulla. ”Maatalossa kasvanut nuori on selkeästi parasta A-ryhmää.”
Sari Helinistä Punkaharju voisi erottautua Savonlinnasta matalan kynnyksen ja matalamman lompakon paikkana. Kuva: Saara LaviSavonlinnan oopperajuhlat eivät välttämättä ole alueelle pelkästään siunaus, sanoo Sari Helin.
Huono Äiti -yhteisön perustaja Helin avasi vuosi sitten Punkaharjulle Metsämuseo Luston yhteyteen ravintolan yhdessä keittiömestari Ilkka Lääverin kanssa.
”Oopperajuhlat tuovat alueelle aika kallista käymisen leimaa. Savonlinna profiloituu oopperajuhlien kautta väistämättä sellaiseksi, että sinne ei mennä perhematkalle”, sanoo Helin.
”Koko alueen kannattaa ajatella vähän laajempaa näkökulmaa. Siinä on vähän miettimisen paikka nyt, kun ihmiset ajattelevat rahojaan.”
Helinistä Punkaharju voisi erottautua Savonlinnasta matalan kynnyksen ja matalamman lompakon paikkana.
”Siinä on vähän miettimisen paikka nyt, kun ihmiset ajattelevat rahojaan.”
Huono Äiti on laajentunut naisten yhteisöstä suklaisiin, valmisruokiin ja viineihin. Viime vuonna Huono Äiti julkaisi ruokakirjan ja avasin Museoravintola Luston. Tänä vuonna avautuu toinen ravintola Helsinkiin ja kolmas on suunnitteilla Kuusamoon hamassa tulevaisuudessa.
Luston ravintola avasi ovensa huhtikuun lopulla. Talvella se oli auki tilauksesta. Kesällä aukioloajat pitenevät iltaseitsemään.
Punkaharjulla tarjolla on casual fine dining -ruokaa kotimaisista lähiraaka-aineista. Niitä on tarkoitus käyttää myös Helsingin Huvilakadulle elokuussa avattavassa ravintolassa.
”Esimerkiksi Kerimäen kalatalon kanssa voi miettiä, miten sinne saadaan Puruveden muikkua mahdollisimman tuoreena. Samoin Kaskelan tilan kanssa, miten heidän tuotantoaan voisi hyödyntää. Saimaan marjan kautta saamme sieniä ja marjoja”, kertoo Lääveri.
Kesä näyttää lupaavalta Luston ravintolalle, kertoo Sari Helin. ”Positiivinen pöhinä näkyy keskusteluissa. Varauksia tehdään.” Kuva: Annika HaapanenRavintola-alan työvoimapula näkyy Punkaharjulla. Viime kesänä Lääveri koulutti siellä paikallisia nuoria töihin.
”Paikalliset nuoret reippaita ja innokkaita. Heille mielellään tarjoaa mahdollisuuden päästä tekemään töitä.”
”Maatalossa kasvanut nuori on selkeästi parasta A-ryhmää kokemuksemme mukaan”, sanoo Helin.
Vastaanotto Punkaharjulla on ollut lämmin. Helin kertoo päässeensä paikallisella maitotilalla talikkotasolle: tutustumaan lypsyrobotteihin ja pitämään karjakerhon palkitsemistilaisuuksia. Kummivasikoistakin on ollut puhetta. Ensimmäinen kummivasikka Kaskilan nimetön odottaa nimikilpailun lähtölaukaisua.
Kesä näyttää lupaavalta Luston ravintolalle. ”Positiivinen pöhinä näkyy keskusteluissa. Varauksia tehdään.”
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat





