Lähiruoka täsmennettiin paikallisruuaksi
Tänään julkistettu lähiruokaselvitys antaa taustaa ja suuntaviivoja tekeillä olevalle hallituksen lähiruokaohjelmalle.
Sieni levite, sulatejuusto, kasvatettuja sieniä, ruoka, juhlaruoka., lähiruoka, lihaleikkele, sämpylä, välipala. Kuva: Jaana KankaanpääLähiruualle ei tähän mennessä ole ollut yhtä ja yksiselitteistä määritelmää. Osa mieltää lähiruuaksi kaiken suomalaisen, osa käyttää tiukempia aluerajauksia.
Uusin määritelmä on, että lähiruoka on paikallisruokaa. Tätä ehdotetaan maa- ja metsätalousministeriön tilaamassa lähiruokaselvityksessä.
"Lähiruuan määritelmä on ollut kymmenkunta vuotta ristiriitainen. Oli selvää, että lähiruokaselvitystä ei voi tehdä ilman selkeää määritelmää, mitä lähiruualla tarkoitetaan", sanoo työtä vetänyt elintarvikealan asiantuntija Seija Kurunmäki Kuule Oy:stä.
Kurunmäki sekä hankepäällikkö Irma Ikäheimo EkoCentriasta, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK ry:stä ja ohjelmapäällikkö Päivi Rönni MTK Hämeestä etsivät selvityksessään lähiruuan yleistymistä estävät pullonkaulat ja tekivät niihin ratkaisuehdotuksia.
Niiden ratkaisemiseksi ja lähiruokaohjelman jatkosuunnittelun pohjaksi esitetään 20 alustavaa toimenpide-ehdotusta.
Selvityksessä todetaan, että kuluttaja, kauppa ja ravintolat haluavat lisää lähiruokatoimittajia ja monilla on mahdollisuus hyödyntää pieniäkin eriä. Pullonkaulana on sekä uusien yrittäjien puute että puutteet muun muassa markkinointiosaamisessa.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
