Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kohti ekopaastoa ja kevätsiivousta

    Jaana Kankaanpää Maria King valmistaa kasvisohukkaita.
    Jaana Kankaanpää Maria King valmistaa kasvisohukkaita. Kuva: Viestilehtien arkisto

    Entisinä aikoina lopputalvesta siirryttiin säästöliekille. Ruokavarastoja piti säännöstellä, että ne varmasti riittivät kevääseen.

    Monien uskontojen paastosäännöt olivat käytännöllinen tapa sekä sisäiseen uudistumiseen että arvokkaiden elintarvikkeiden säästämiseen. Mielenkiintoista on, että juuri eläinperäiset elintarvikkeet ovat niitä, joista on paaston aikana kieltäydytty.

    Nyt puhutaan ekopaastosta, jonka aikana voi itse kukin kilvoitella vaikka naudanlihan tai juuston käytön vähentämiseksi. Samalla säästyy rahaakin.

    Eläinperäiset elintarvikkeet ovat kalliita, ja ympäristönäkökohdat huomioon ottaen näin kuuluu ollakin. Kasvis- ja kalaruoat sekä puurot sopivat hyvin ekoruokailuun ja paaston aikaan.

    Paaston aikaan on perinteisesti osunut myös kevätsiivous. Jos joulusiivous jäi vähemmälle, niin nyt on juuri sopiva aika avata uuninluukku ja harjoitella meditatiivista siivousta mäntysuovan ja pehmeän harjan avulla.

    2 dl survottuja puolukoita

    1 l vettä

    5 dl omenalohkoja

    kanelitanko

    3 ½ dl kaurahiutaleita

    sokeria

    Mittaa vesi ja puolukat kattilaan. Lisää omenat ja kanelitanko. Keitä hetki ja lisää kaurahiutaleet. Keitä vielä noin 20–30 minuuttia.

    Mausta tarvittaessa sokerilla.

    Poista kanelitanko puurosta, huuhtele vedellä ja kuivata se, niin voit käyttää siitä myöhemmin uudelleen.

    2 munaa

    5 dl maitoa

    2 ½ dl vehnäjauhoja

    ½ tl suolaa

    1 rkl öljyä

    noin 200 g hienoa juuresraastetta (porkkanaa, selleriä, perunaa) tai kiehautettua, hienonnettua pinaattia tai nokkosta

    paistamiseen rasvaa

    Valmista ohukaistaikina. Lisää juuresraaste tai hienonnetut vihannekset. Paista pannulla rasvassa molemmin puolin kauniin ruskeiksi.

    6 munaa

    1 ¼ dl vehnäjauhoja

    5 dl maitoa

    ½ tl suolaa

    Täyte

    noin 4 dl perattua kypsää kalaa tai kalasäilykettä

    2–3 sipulia

    2–3 rkl öljyä

    1 dl (soija)kermaa

    tillisilppua

    Valmista ensin täyte. Hienonna sipulit ja hauduta ne öljyssä pehmeiksi. Hienonna kala. Yhdistä täytteen aineet keskenään.

    Vatkaa munat vaahdoksi ja lisää maito, jauhot ja suola. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle.

    Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

    Kaada kypsä levy voipaperille. Levitä täyte tasaisesti munakaslevylle ja kääri levy rullalle. Tarjoa lämpimänä salaatin kera. Kalan tilalla voit käyttää myös sieniä.

    2–3 broilerin rintaleikettä

    1 rkl rasvaa

    1 sipuli

    1 palsternakka

    1 omena

    2 porkkanaa

    1–2 tl currya

    1 ½ l vettä

    3 kanaliemikuutiota

    noin 1 dl tähteeksi jäänyttä

    kypsää ohraa tai spelttiä

    suolaa, valkopippuria,

    hienonnettua persiljaa

    Poista rintaleikkeistä luut ja nahka. Leikkaa liha kuutioiksi. Hienonna sipuli ja leikkaa kasvikset pieniksi kuutioiksi. Ruskista lihakuutiot ja sipuli paksupohjaisessa kattilassa.

    Lisää joukkoon muut kasvikset ja curry ja anna niiden pehmetä hetki.

    Lisää vesi ja liemikuutiot. Kun keitto alkaa kiehua, lisää ohra- tai spelttisuurimot. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.

    ½ l karviaisia

    tai 3 dl karviaissosetta

    1 l vettä

    2 dl sokeria (tai maun mukaan)

    4 rkl perunajauhoja

    2 dl jauhettua

    tai raastettua hapanleipää

    2 rkl (fariini)sokeria

    (1 rkl kaakaojauhetta)

    Jauha karviaiset soseeksi tai käytä (pakastettua) sosetta. Valmista kiisseli vedestä, sokerista ja perunajauhoista kuten marjakiisseli. Nosta kiisseli levyltä ja lisää joukkoon karviaissose.

    Paahda leipäjauhelmaa kuivassa pannussa ja mausta sokerilla (ja kaakaojauheella). Kaada kulhoon kerroksittain leipäjauhelmaa ja kiisseliä. Tarjoa maidon kera.

    225 g voita tai margariinia

    2 dl sokeria

    3 munaa

    400–450 g perunasosetta

    tai keitettyä jauhettua perunaa

    1 ½ dl vehnäjauhoja

    1 ½ dl perunajauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    Kostutus

    vaniljasokerilla maustettua

    maitoa

    Väliin

    puolukkahilloa

    Lisäksi

    2 dl vatkautuvaa vaniljakastiketta

    (250 g maitorahkaa)

    Pinnalle

    puolukoita

    Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää perunasose tai jauhettu peruna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja lisää taikinaan.

    Voitele tasapohjainen vuoka (halkaisija noin 26 cm) ja jauhota se esimerkiksi mantelilastuilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 200-asteisessa uunissa 30–40 minuuttia. Halkaise jäähtynyt torttu kahtia ja täytä puolukkahillolla. Ripottele pinnalle puolukoita.

    Tarjoa tortun kanssa vatkatusta vaniljakastikkeesta (ja rahkasta) tehtyä kastiketta.

    MARIA KING

    Avaa artikkelin PDF