Sikalanpitäjä vaatiilihalle lisää hintaa
Sianlihan tuotanto on rehujen hinnan nousun vuoksi historiallisen syvässä ahdingossa, josta ulospääsy edellyttää mittavia hinnankorotuksia, isoa emakkosikalaa Teuvalla pitävä Reijo Korpela sanoo.
”Lihan hintaan tarvitaan viidennes lisää ja porsaan hintaan vielä enemmän, mikäli kotimaista sianlihaa halutaan.”
Korpelan mukaan karjankasvattajat seuraavat huolissaan rehuviljan ja valkuaiskasvien huimaa kallistumista, sillä talous on jo entuudestaan tiukalla. Rehutehtaat kertoivat 5–10 prosentin korotuksista kesällä ja sen jälkeen korotustarve on vain kasvanut.
”Kurimuksessa ovat kaikki karjankasvattajat, eivät vain sikoja pitävät”, Korpela sanoo.
Sianlihan tuotannon vähentyminen kiihtyi keväällä ja tuotanto alittaa tänä vuonna kulutuksen ensimmäisen kerran 50 vuoteen. Etelä-Pohjanmaalla joka viides sikala tyhjeni alkuvuonna. Korpelan moni tuttu on kertonut lopettavansa ennen joulua.
Sivu 13
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
