Vihreät eväät valmiissa ateriakassissa
Ruokakesko ja Motiva ovat kehittäneet kuluttajien avuksi valmiin ateriakassin, joka auttaa syömään vastuullisesti.
Tutkimusten mukaan lihan käytön vähentäminen ja kasvisten lisääminen ovat tehokkaimpia keinoja pienentää ruuan ympäristökuormitusta.
Liharuuan päästöt voivat olla jopa viisinkertaiset kasvisruokaan verrattuna. Lihansyönnin vähentäminen on myös terveellistä.
Aito-kassien ateriavaihtoehtoina on useita kasvisruokia, mutta myös liharuokia sisällytettiin valikoimaan.
”Liharuuankin voi valita paremmin. Kanan ja possun ympäristökuormitus on yli puolet pienempi kuin naudan”, sanoo projektipäällikkö Suvi Salmela Motivasta.
Sen sijaan suosimalla luomua tai lähellä tuotettua ei juurikaan voi vaikuttaa ruuan ilmasto- ja ravinnepäästöihin.
Raaka-aineissa suosittiin kotimaisia täysjyväviljoja riisin sijaan. Rasvaisten maitotuotteiden tilalle valittiin ympäristökuormitukseltaan kevyempiä kauratuotteita. Salmelan mukaan kaurakerma on kotimainen. Sen sijaan ranskankermaa korvaava kauratuote on ruotsalainen, koska sellaista ei Suomessa valmisteta.
”Olisikin hienoa, jos Suomessa lähdettäisiin tällaisia kehittämään”, Salmela toteaa.
Ateriakassien lihat ovat kotimaisia, kuten myös kasvikset niin pitkälle kuin mahdollista.
Kotimainen proteiinilähde härkäpapu löytyy yhdestä ateriavaihtoehdosta.
Valmiin ateriakassin luvataan nopeuttavan kauppareissuja, rikkovan rutiineja sekä vähentävän ruokahävikkiä. Kasseja on saatavilla sekä kahden että neljän hengen tarpeisiin
Aito-ateriakassi tuli maanantaina myyntiin kuuteen pääkaupunkiseudun K-supermarkettiin sekä Kauppahalli24.fi-verkkokauppaan, josta niitä voi tilata pääkaupunkiseudun ja Keski-Uudenmaan alueelle.
Kassien reseptivalikoima vaihtuu kaupoissa kokeilun aikana viikoittain. Verkkokaupassa valikoima on pysyvä.
Katja Lamminen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
