Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Monipuolinen ja maukas kesäkurpitsa

    Perunan ansiosta lounaspiirakasta tulee tarpeeksi ruokaisa. Jaana Kankaanpää
    Perunan ansiosta lounaspiirakasta tulee tarpeeksi ruokaisa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkisto

    Kesäkurpitsa on miedonmakuinen, ja siinä on yksi sen suosion salaisuus. Lisäksi se on hyvin satoisa ja helppo kasvattaa.

    Parhaimmillaan kupitsapamppu on noin 15 senttiä pitkänä. Silloin kuori on pehmeä eikä siemeniä tarvitse poistaa.

    Toisinaan isojen lehtien suojassa kesäkurpitsat saattavat venähtää suuriksi yksilöiksi. Sosekeittoon sellaiset kannattaa kuoria. Isoista syntyy herkullisia pihvejä. Kierittele pihvit munassa ja juustoraaste-korppujauhoseoksessa.

    Kun satoa tulee enemmän kuin ehtii käyttää, kurpitsa kannattaa säilyttää mieluummin liian lämpimässä kuin kylmässä. Jääkaapissa se vettyy ja pilaantuu nopeasti.

    Ihanteellinen säilytyslämpötila on noin 10 astetta.

    Tomaatti ei sovi samaan säilytyslaatikkoon, sillä kesäkurpitsa on arka tomaatin tuottamalle etyleenille.

    Kesäkurpitsa sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Viipaloi leivän päälle, hauduta padassa, keitä keitoksi ja makeaksi lopuksi raasta kakkutaikinaan.

    4 annosta

    300 g broilerisuikaleita

    1 iso sipuli

    1 valkosipulin kynsi

    2 porkkanaa

    1 rkl voita

    1 (noin 300 g) kesäkurpitsa

    4–5 kypsää tomaattia

    1/2–1 dl vettä

    1 prk (2,5 dl) kolmen juuston kermaa

    1 rkl persiljasilppua

    mustapippuria

    1/2 tl suolaa

    Pinnalle

    tuoretta persiljaa tai basilikaa

    Kypsennä broilerisuikaleet pannulla. Leikkaa sipuli lohkoiksi. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Paista sipulia, porkkanoita ja valkosipulia pannulla voissa 3–5 minuuttia.

    Leikkaa kesäkurpitsa ja tomaatit kuutioiksi ja lisää pannulle. Kaada tilkka vettä sekä juustokerma pannulle. Hauduta noin 10 minuuttia. Mausta ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.

    5–6 annosta

    Pohja

    100 g voita

    1/2 prk (à 250 g) maitorahkaa

    3 1/2 dl vehnäjauhoja

    1/2 tl leivinjauhetta

    3 rkl kylmää vettä

    Täyte

    1/2 prk maitorahkaa

    6 (noin 500 g) kiinteää perunaa

    1/2 tl suolaa

    1 iso punasipuli

    1 (300 g) kesäkurpitsa

    1 rkl voita

    1 dl timjamia silputtuna

    1/4 tl mustapippurirouhetta

    Pinnalle

    1 prk (200 g) kermaviiliä

    1 kartionmallinen rasia

    vuohenjuustoa

    2 munaa

    1 tl suolaa

    1 tl mustapippurirouhetta

    Keitä perunat, kuori ja viipaloi jäähtyneenä. Kuori ja viipaloi punasipuli. Leikkaa kurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja puolita viipaleet. Kuullota hetki sipulia ja kurpitsaa pannulla.

    Nypi pohjan ainekset sekaisin. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.

    Levitä piirakkapohjalle ensin ohut rahkakerros. Asettele päälle perunaviipaleet ja ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja runsaasti timjamisilppua. Levitä sitten kesäkurpitsa ja sipuli. Ripota niillekin mausteita.

    Sekoita kermaviiliin juusto, munat ja mausteet. Levitä piirakan päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta keskitasolle ja jatka paistamista 20 minuuttia. Anna vetäytyä 15–20 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tuoreella timjamilla.

    Vinkki:

    Ripottele ennen paistamista pinnalle desilitra mozzarella juustoraastetta.

    4 annosta

    1 (noin 500 g) kesäkurpitsa

    1 tl suolaa

    mustapippuria myllystä

    Paistamiseen

    voita

    2–3 rosmariinin oksaa tai valkosipulin kynsi

    Leivitys

    1 muna

    1 dl korppujauhoja

    1 dl pastaraastetta

    Leikkaa pesty kurpitsa 2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet työlaudalle ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Anna vetäytyä hetki. Pinoa viipaleet siten, että maustettu puoli tulee maustamatonta vasten.

    Vatkaa muna lautasella ja kieritä viipaleet munassa. Leivitä sitten toisella lautasella olevassa korppujauho-juustoraasteseoksessa. Sulata voita pannulla ja pyöräytä siinä ensin rosmariininoksia. Paista pihvit ruskeiksi molemmin puolin.

    Tarjoa salsakastiketta ja pihvejä esimerkiksi grillilihan tai kalan kanssa.

    1/2 prk (à 500 g) tomaatti-

    murskaa

    1 pieni sipuli

    1 valkosipulin kynsi

    1 säilykejalapeno

    1/2 dl makeaa, mietoa chili-

    kastiketta

    2 tl sokeria

    2 rkl paprikatuorejuustoa

    Valuta tomaattimurska. Hienonna sipuli ja jalapeno. Purista valkosipulin kynsi ja yhdistä kaikki aineet. Anna makujen tasoittua hetken aikaa.

    4–6 annosta

    4 (n. 800 g) kesäkurpitsaa

    suolaa, mustapippuria

    Halkaise kesäkurpitsat. Koverra lusikalla siemenet pois. Leikkaa puolikkaat kahtia. Lado palat vuokaan. Esikypsennä mikrossa noin 15 minuuttia. Tarkkaile kypsennysaikoja mikron tehon mukaan. Ripota sisäpuolelle hieman suolaa ja pippuria. Täytä.

    Jauhelihatäyte

    400 g paistijauhelihaa

    1 rkl voita

    1 sipuli

    3/4 tl suolaa

    1/2 prk (à 200 g) yrtti-pippuri-tuorejuustoa

    n. 3 dl kypsiä, rikottuja ohra-

    suurimoita (n. 1 dl keittämätöntä)

    1/2 pussia (à 150 g) mozzarella-juustoraastetta

    Paista jauheliha. Lisää sekaan paloiteltu sipuli. Paista kunnes sipuli pehmenee. Lisää suola ja tuorejuusto. Sekoita. Lisää seokseen kypsät ohrasuurimot. Levitä seos kurpitsan puolikkaiden päälle. Ripota pinnalle juustoraaste.

    Kypsennä uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia.

    Kasvistäyte

    1 rkl voita

    1–2 sipulia hienonnettuna

    2 porkkanaa raastettuna

    2 valkosipulin kynttä

    hienonnettuna

    n. 3 dl kypsiä ohrasuurimoita

    1/2 tl mustapippuria rouheena

    1 pussi (150 g) sinihomejuustomurua

    1 dl persiljaa hienonnettuna

    Kuumenna kattilassa voi ja lisää siihen sipuli, porkkanaraaste sekä valkosipuli. Kuullota, älä ruskista. Mausta pippurilla ja lisää ohrasuurimot, juusto ja persilja. Levitä seos kurpitsojen päälle. Kuumenna uunissa 225 asteessa, kunnes täyte on kuumaa.

    Vinkki:

    Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan. Suunnittele ruuanvalmistusta usealle päivälle.

    Keitä edellisen ruuan lisäkkeeksi ohraa riittävästi, jotta voit hyödyntää ylijäävän keitetyn ohran täytteisiin. Säilytä keitetty ohra kylmässä.

    12 annosta

    Pohja

    3 munaa

    2 1/2 dl sokeria

    4 dl vehnäjauhoja

    2 tl leivinjauhetta

    2 tl kanelia

    2 tl kardemummaa

    1 dl täysmaitoa

    100 g voita sulatettuna

    200 g (4 dl) kesäkurpitsaa raastettuna

    Kuorrutus

    1 rasia (200 g) kevyt mausta-

    maton -tuorejuustoa

    1 rkl sitruunamehua

    1/2 dl sokeria

    2 tl vaniljasokeria

    Kostutus

    1 dl omenatäysmehua

    Pinnalle

    pähkinärouhetta

    Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon, voisulan ja kesäkurpitsaraasteen kanssa vaahtoon.

    Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (2,5-litraiseen) tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä. Kostuta ja anna vetäytyä hetki.

    Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä jäähtyneelle kakulle. Koristele pähkinärouheella.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF