Monipuolinen ja maukas kesäkurpitsa
Perunan ansiosta lounaspiirakasta tulee tarpeeksi ruokaisa. Jaana Kankaanpää Kuva: Viestilehtien arkistoKesäkurpitsa on miedonmakuinen, ja siinä on yksi sen suosion salaisuus. Lisäksi se on hyvin satoisa ja helppo kasvattaa.
Parhaimmillaan kupitsapamppu on noin 15 senttiä pitkänä. Silloin kuori on pehmeä eikä siemeniä tarvitse poistaa.
Toisinaan isojen lehtien suojassa kesäkurpitsat saattavat venähtää suuriksi yksilöiksi. Sosekeittoon sellaiset kannattaa kuoria. Isoista syntyy herkullisia pihvejä. Kierittele pihvit munassa ja juustoraaste-korppujauhoseoksessa.
Kun satoa tulee enemmän kuin ehtii käyttää, kurpitsa kannattaa säilyttää mieluummin liian lämpimässä kuin kylmässä. Jääkaapissa se vettyy ja pilaantuu nopeasti.
Ihanteellinen säilytyslämpötila on noin 10 astetta.
Tomaatti ei sovi samaan säilytyslaatikkoon, sillä kesäkurpitsa on arka tomaatin tuottamalle etyleenille.
Kesäkurpitsa sopii lähes ruokaan kuin ruokaan. Viipaloi leivän päälle, hauduta padassa, keitä keitoksi ja makeaksi lopuksi raasta kakkutaikinaan.
4 annosta
300 g broilerisuikaleita
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
2 porkkanaa
1 rkl voita
1 (noin 300 g) kesäkurpitsa
4–5 kypsää tomaattia
1/2–1 dl vettä
1 prk (2,5 dl) kolmen juuston kermaa
1 rkl persiljasilppua
mustapippuria
1/2 tl suolaa
Pinnalle
tuoretta persiljaa tai basilikaa
Kypsennä broilerisuikaleet pannulla. Leikkaa sipuli lohkoiksi. Raasta porkkanat karkeaksi raasteeksi. Paista sipulia, porkkanoita ja valkosipulia pannulla voissa 3–5 minuuttia.
Leikkaa kesäkurpitsa ja tomaatit kuutioiksi ja lisää pannulle. Kaada tilkka vettä sekä juustokerma pannulle. Hauduta noin 10 minuuttia. Mausta ja tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa.
5–6 annosta
Pohja
100 g voita
1/2 prk (à 250 g) maitorahkaa
3 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
3 rkl kylmää vettä
Täyte
1/2 prk maitorahkaa
6 (noin 500 g) kiinteää perunaa
1/2 tl suolaa
1 iso punasipuli
1 (300 g) kesäkurpitsa
1 rkl voita
1 dl timjamia silputtuna
1/4 tl mustapippurirouhetta
Pinnalle
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 kartionmallinen rasia
vuohenjuustoa
2 munaa
1 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
Keitä perunat, kuori ja viipaloi jäähtyneenä. Kuori ja viipaloi punasipuli. Leikkaa kurpitsa ohuiksi viipaleiksi ja puolita viipaleet. Kuullota hetki sipulia ja kurpitsaa pannulla.
Nypi pohjan ainekset sekaisin. Painele taikina voidellun, 26-senttisen vuoan pohjalle ja reunoille.
Levitä piirakkapohjalle ensin ohut rahkakerros. Asettele päälle perunaviipaleet ja ripottele pinnalle suolaa, pippuria ja runsaasti timjamisilppua. Levitä sitten kesäkurpitsa ja sipuli. Ripota niillekin mausteita.
Sekoita kermaviiliin juusto, munat ja mausteet. Levitä piirakan päälle. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 15 minuuttia. Nosta keskitasolle ja jatka paistamista 20 minuuttia. Anna vetäytyä 15–20 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele tuoreella timjamilla.
Vinkki:
Ripottele ennen paistamista pinnalle desilitra mozzarella juustoraastetta.
4 annosta
1 (noin 500 g) kesäkurpitsa
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Paistamiseen
voita
2–3 rosmariinin oksaa tai valkosipulin kynsi
Leivitys
1 muna
1 dl korppujauhoja
1 dl pastaraastetta
Leikkaa pesty kurpitsa 2 sentin paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet työlaudalle ja ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Anna vetäytyä hetki. Pinoa viipaleet siten, että maustettu puoli tulee maustamatonta vasten.
Vatkaa muna lautasella ja kieritä viipaleet munassa. Leivitä sitten toisella lautasella olevassa korppujauho-juustoraasteseoksessa. Sulata voita pannulla ja pyöräytä siinä ensin rosmariininoksia. Paista pihvit ruskeiksi molemmin puolin.
Tarjoa salsakastiketta ja pihvejä esimerkiksi grillilihan tai kalan kanssa.
1/2 prk (à 500 g) tomaatti-
murskaa
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
1 säilykejalapeno
1/2 dl makeaa, mietoa chili-
kastiketta
2 tl sokeria
2 rkl paprikatuorejuustoa
Valuta tomaattimurska. Hienonna sipuli ja jalapeno. Purista valkosipulin kynsi ja yhdistä kaikki aineet. Anna makujen tasoittua hetken aikaa.
4–6 annosta
4 (n. 800 g) kesäkurpitsaa
suolaa, mustapippuria
Halkaise kesäkurpitsat. Koverra lusikalla siemenet pois. Leikkaa puolikkaat kahtia. Lado palat vuokaan. Esikypsennä mikrossa noin 15 minuuttia. Tarkkaile kypsennysaikoja mikron tehon mukaan. Ripota sisäpuolelle hieman suolaa ja pippuria. Täytä.
Jauhelihatäyte
400 g paistijauhelihaa
1 rkl voita
1 sipuli
3/4 tl suolaa
1/2 prk (à 200 g) yrtti-pippuri-tuorejuustoa
n. 3 dl kypsiä, rikottuja ohra-
suurimoita (n. 1 dl keittämätöntä)
1/2 pussia (à 150 g) mozzarella-juustoraastetta
Paista jauheliha. Lisää sekaan paloiteltu sipuli. Paista kunnes sipuli pehmenee. Lisää suola ja tuorejuusto. Sekoita. Lisää seokseen kypsät ohrasuurimot. Levitä seos kurpitsan puolikkaiden päälle. Ripota pinnalle juustoraaste.
Kypsennä uunissa 225 asteessa 15–20 minuuttia.
Kasvistäyte
1 rkl voita
1–2 sipulia hienonnettuna
2 porkkanaa raastettuna
2 valkosipulin kynttä
hienonnettuna
n. 3 dl kypsiä ohrasuurimoita
1/2 tl mustapippuria rouheena
1 pussi (150 g) sinihomejuustomurua
1 dl persiljaa hienonnettuna
Kuumenna kattilassa voi ja lisää siihen sipuli, porkkanaraaste sekä valkosipuli. Kuullota, älä ruskista. Mausta pippurilla ja lisää ohrasuurimot, juusto ja persilja. Levitä seos kurpitsojen päälle. Kuumenna uunissa 225 asteessa, kunnes täyte on kuumaa.
Vinkki:
Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan. Suunnittele ruuanvalmistusta usealle päivälle.
Keitä edellisen ruuan lisäkkeeksi ohraa riittävästi, jotta voit hyödyntää ylijäävän keitetyn ohran täytteisiin. Säilytä keitetty ohra kylmässä.
12 annosta
Pohja
3 munaa
2 1/2 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1 dl täysmaitoa
100 g voita sulatettuna
200 g (4 dl) kesäkurpitsaa raastettuna
Kuorrutus
1 rasia (200 g) kevyt mausta-
maton -tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Kostutus
1 dl omenatäysmehua
Pinnalle
pähkinärouhetta
Vaahdota munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vuorotellen maidon, voisulan ja kesäkurpitsaraasteen kanssa vaahtoon.
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun (2,5-litraiseen) tasapohjaiseen kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Kumoa hieman jäähtyneenä. Kostuta ja anna vetäytyä hetki.
Sekoita kuorrutuksen aineet keskenään ja levitä jäähtyneelle kakulle. Koristele pähkinärouheella.
ANNELI PESSALA
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
