Spelttirisottoa ja tiikerikakkua
Kotimaassa tuotettua alkuviljaa eli spelttiä voi käyttää jo yllättävän monipuolisesti ruuanvalmistuksessa. Mainion valikoiman ruokaohjeita tarjoaa syksyn uutuuskirja, jonka Kari Kaipainen on toimittanut yhdessä huippukokkien kanssa.
Spelttikakkujauhoista syntyy esimerkiksi kääretorttu tai tiikerikakku, johon sekoitetaan kaakaon lisäksi mustikkajauhoa. Haukipalat voi käännellä vaihteeksi spelttitalkkunajauhoissa.
Spelttisuurimot toimivat ruuanlaitossa riisin tapaan. Kirjan ohjeilla voi valmistaa esimerkiksi sieni-spelttirisottoa ja spelttipihvejä tai keittää suurimot kasvisliemessä salaatin ainekseksi.
Markkinoilla on jo hyvä valikoima jauhoja, hiutaleita, leseitä, mannaryynejä ja jopa spelttipastaa. Niinpä kirjan ohjeilla valmistetaan muun muassa pitsaa, puuroa, sämpylöitä, räiskäleitä ja rieskaa. Smoothien ystävä voi rikastaa juomaansa spelttikuitulisällä.
Kokeiluhaluja herättää nopea ja helppo siiitakesieni-karpalopasta, joka on saatu kirjaan keittiömestari Sasu Laukkoselta. Kirjassa jopa neuvotaan, miten tehdään hapanjuuri spelttitäysjyväjauhoista.
Jos speltti on vielä tuntematon vilja, kokeilun voi aloittaa vaikkapa kakkujauhoilla tai lapsia ajatellen mannaryyneillä. Pähkinäisestä mausta ja hyvistä ravintoarvoista joutuu tosin maksamaan enemmän kuin tavallisista vehnäjauhoista.
Kirjan tekijä Kari Kaipainen on spelttituotteita valmistavan Sun Speltin perustaja ja toimitusjohtaja. Luomuliitto palkitsi Kaipaisen yrityksen viime vuonna vuoden luomuyrityksenä.
Speltin viljelyala on laajentunut Suomessa noin 2 000 hehtaariin. TARJA HALLA
Kari Kaipainen: Speltillä luonnollisesti parempaa.
185 sivua. Tammi.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
