Keskivertosuomalainen kuluttaa 61 kiloa soijaa vuodessa
Jokainen EU-kansalainen kuluttaa keskimäärin 61 kiloa soijaa vuodessa, WWF Suomi tiedottaa. Suurin osa siitä päätyy ruokapöytiimme lihan ja kananmunien kautta, sillä valtaosa soijasta käytetään eläinten rehuksi.
WWF:n mukaan esimerkiksi sadan kananrintagramman tuottamiseen käytetään 109 grammaa soijaa ja 55 kananmunagramman tuotantoon 35 grammaa soijaa.
Laajeneva soijan viljely aiheuttaa metsäkatoa etenkin Etelä-Amerikassa.
”Lihan ja kananmunien kautta tavalliset suomalaiset haukkaavat monien yllätykseksi palasen sademetsää”, WWF:n ohjelmapäällikkö Jussi Nikula kertoo.
Suomessa osa liha- ja munaketjun toimijoista varmistaa jo soijan vastuullisen tuotannon. Vastuullisuudesta kertoo esimerkiksi RTRS-sertifikaatti, Nikula toteaa.
Hän kehottaa kuluttajia tiedustelemaan aktiivisesti tuottajilta, elintarviketeollisuudelta ja kaupalta soijan alkuperästä ja tuotanto-oloista.
Tiedot soijan kulutuksesta EU-maissa perustuvat WWF:n tilaamaan selvitykseen, jossa ei käsitellä maakohtaisia eroja.
Esimerkiksi Suomessa maidon tuotannossa ei juuri käytetä soijaa.
Satu Lehtonen
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
