Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Kasviksista kiehuu kesäinen keitto

    Heinäkuussa nostetaan pöytään kattilallinen värikästä kasviskeittoa. Sateisena päivänä lämmin soppa maistuukin erityisen hyvältä.

    Keittojen lisäkkeeksi silputaan kipollinen erilaisia tuoreyrttejä.

    Kesällä napostellaan tuoreita herneitä. Palot poksautetaan sormien välissä auki ja siemenet riivitään hampailla irti kuorestaan.

    Herneitä käytetään kesällä muutenkin runsaasti.

    Hernesato ei koskaan kypsy samanaikaisesti, joten hernemaalla kannattaa käydä lähes päivittäin.

    Ensimmäisiä herneenlituja syödään kokonaisena, pilkotaan salaattiin ja keittoihin.

    Miedossa suolavedessä keitetyt herneenpalot eli apposet syödään sellaisenaan. Todellinen herkku siitä tulee, kun palon kastaa yrteillä maustettuun voisulaan.

    4 annosta

    litra herneenpalkoja

    vettä

    ripaus suolaa

    Yrttivoi

    100 g voita

    2 rkl persiljasilppua

    2 rkl tillisilppua

    1 tl sitruunamehua

    (keitinlientä)

    Keitä herneenpalot suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, 7–10 minuuttia. Valuta ja tarjoa maustetun voisulan kanssa.

    Sulata voi ja sekoita joukkoon hyvin hienoksi leikattuja yrttejä. Lisää halutessasi hiukan keitinvettä voisulan joukkoon. Jos keitinvesi on kovin suolaista, lisää hiukan vettä. Annostele yrttivoisula pieniin kuppeihin, jokaiselle ruokailijalle omansa.

    Kasta palkoja voisulaan sormin ja syö kokonaisina. Isompia palkoja vedetään hampaiden välissä.

    4 annosta

    4 dl (200 g) herneitä

    1/2 (200 g) kurkkua

    1 prk (200 g) raejuustoa

    1/2 tl sitruunapippuria

    1 rkl limettimehua

    1/2 dl tillisilppua

    Lisäksi

    600 g kalafileetä: ahvenia, lohta, siikaa

    voita

    suolaa, pippuria

    Riivi herneet irti paloista. Jos käytät pakasteherneitä, sulata ne. Sekoita herneet, pieniksi kuutioiksi leikattu kurkku ja valutettu raejuusto. Mausta.

    Ruskista voi pannulla kauniin vaaleanruskeaksi. Lisää kalafileitä pannulle paistumaan nahkapuoli alaspäin (täytä kerrallaan korkeintaan 2/3 pannun pinta-alasta).

    Paista kalafileet kypsiksi kummaltakin puolelta. Ripota fileille suolaa. Pidä paistetut kalat lämpiminä esimerkiksi folion alla. Tarjoa kala hernesalsan kanssa.

    5 annosta

    1/2 l uusia perunoita

    2 (150 g) porkkanaa

    1/2 (200 g) kukkakaalia

    6 dl vettä

    1 tl suolaa

    2 tl sokeria

    1 laakerinlehti

    1 tl kokonaisia mustapippureita

    1 dl herneenlituja

    1–2 sipulinvartta

    6 dl täysmaitoa

    1 rkl vehnäjauhoja

    1 dl hienonnettua persiljaa

    voinokare

    Lisäksi

    1 pkt (250 g) pikkunakkeja

    Lohko perunat ja viipaloi porkkanat. Paloittele kukkakaali.

    Lisää kasvikset kiehuvaan suolalla ja sokerilla maustettuun veteen. Anna kiehua lähes kypsiksi.

    Lisää keittoon herneet ja hienonnetut sipulinvarret. Sekoita jauhot maitoon ja lisää keittoon. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa ja viimeistele nokareella voita.

    Kuumenna pannulla tai grillaa pikkunakkeja. Laita erikseen tarjolle, jotta halukkaat voivat lisätä niitä keiton joukkoon.

    Tarjoa lisäksi ruisleipää ja juustoa.

    4–5 annosta

    700 g varhaiskaalia

    2–3 porkkanaa

    7 dl vettä

    1 tl suolaa

    3–4 perunaa

    6 dl maitoa

    1 prk ruokakermaa, kolme

    juustoa

    1–2 rkl voita

    ripaus valkopippuria

    hienonnettua tilliä

    Koristeeksi

    ruohosipuli- tai persiljasilppua

    Lisää suolalla maustettuun kiehuvaan veteen kaali- ja porkkanasuikaleet. Keitä puolikypsiksi. Lisää perunalohkot. Keitä kypsäksi. Lisää ruokakerma ja kuumenna.

    Mausta voilla, valkopippurilla ja tillisilpulla. Ripottele pinnalle persiljaa.

    Tarjoa lisäksi meetvurstivoileipiä.

    6 annosta

    1 l vettä

    2 (500 g) kesäkurpitsaa,

    vihreä ja keltainen

    1 kesäsipuli varsineen

    50 g juuriselleriä

    1/2 tl suolaa

    1/2 tl valkopippuria

    1 iso valkosipulin kynsi

    1 paketti (200 g)

    maustamatonta sulatejuustoa

    yrttisilppua

    Lisää kiehuvaan veteen paloitellut kasvikset ja mausteet. Anna kiehua kannen alla hiljalleen kypsäksi. Mausta ja lisää juusto. Sekoita, kunnes juusto on sulanut. Soseuta keitto sauvasekoittimella samettisen pehmeäksi.

    Silppua erilaisia tuoreita yrttejä kulhoon ja tarjoa keiton kanssa.

    5–6 dl

    300 g savulohta

    3 keitettyä (10 min.) munaa

    50 g voita

    1 prk kermaviiliä

    1 dl hienonnettua tilliä

    1/2 tl sitruunapippuria

    2 1/2 rkl sitruunamehua

    Perkaa kalasta nahka ja ruodot. Hienonna kala haarukalla. Keitä, jäähdytä ja hienonna munat. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

    Tarkista maku, lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

    Tarjoa ruisleivän kanssa kasviskeiton lisäkkeenä.

    4 annosta

    1 kasvihuonekurkku

    Kastike

    1 limetin mehu

    pala tuoretta inkivääriä

    1 rkl hunajaa

    1 tl suolaa

    tillinippu

    Pese kurkku ja vetele pitkittäin kuorimaveitsellä nauhoja. Purista limetin mehu, raasta inkivääri ja lisää joukkoon hunaja ja suola. Sekoita kastike kurkkunauhojen joukkoon. Lisää tillisilppu ja kääntele kurkkusuikaleita liemessä. Anna tekeytyä puolesta tunnista tuntiin.

    Voit tehdä myös kuoritusta avomaan kurkuista.

    Kokeile uusia makuyhdistelmiä.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF