Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • Isänpäiväksi pihviä ja karpalokakkua

    Punaviinikastike on suosittu liharuokien lisäke. Tämä kiiltävä ja hiukan happoinen kastike muuntuu mausteilla erilaiseksi. Kastike saa uuden makuvivahteen, kun siihen lisää pippuria, katajanmarjoja tai sieniä. Punaviiniksi käy mainiosti vähittäiskaupasta saatava.

    Hieno punaviinikastike suurustetaan kokoon keittämällä. Kastike poreilee hiljalleen ja samalla haihtuu nestettä. Valmis kastike on ohut ja voimakas.

    Suolaisuus korostuu liemen tiivistyessä, joten kastikkeeseen lisättävä lihaliemi saa olla vähäsuolaista. Jos keität itse luista ja kasviksista liemen, siihen ei kannata laittaa suolaa.

    Valmista kastiketta voi maustaa, mutta liiallista suolaa ei saa pois.

    Isänpäivän kruunaa täytekakkukahvit. Syvänpunainen karpalo on koristeellinen ja tuo kakkuun pirteää makua. Muut koristeet löytyvät lasten keksipaketista.

    Kirjaimilla koristeleminen on hauskaa ja opettavaista puuhaa.

    4 annosta

    4 naudan ulkofilee- tai

    T-luupihviä

    2 rkl rypsiöljyä

    2 rkl voita

    pari rosmariininoksaa

    1 valkosipulin kynsi

    suolaa

    mustapippuria

    Laita öljy ja voi pannulle. Lisää rosmariinioksat ja valkosipuli viipaleina. Kuumenna hetki. Nosta pannulta pois rosmariini ja valkosipuli. Paista pihvit mausteöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla.

    Nosta rosmariinin oksat ja valkosipuliviipaleet pihvin kanssa tarjolle.

    4–5 annosta

    mausteliemitiiviste

    2 punasipulia

    1 iso valkosipulin kynsi

    2 rkl voita

    1 rkl sokeria

    1/2 dl punaviinietikkaa

    1 pullo (0,375 l) punaviiniä

    (esimerkiksi alkoholitonta

    vähittäiskaupasta)

    2 tuoretta timjaminoksaa

    2 laakerinlehteä

    5 dl lihalientä

    (itse keitettyä tai liemikuutioista

    tai fondista valmistettua)

    (1–2 rkl tummaa kastike-

    suurusta)

    50 g suolatonta voita

    ripaus sokeria, jos kastike

    maistuu liian happamalta

    Keitä ensin mausteliemi. Leikkaa kuoritut sipulit reiluiksi paloiksi. Sulata voi kattilassa ja kuullota puna- ja valkosipulipaloja hetki. Ripottele sokeri kuullottamisen aikana.

    Lisää kattilaan etikka, punaviini ja mausteet. Keitä liemi siirappimaiseksi eli noin 15 minuuttia. Kaada lihaliemi kattilaan. Keitä hiljalleen, kunnes jäljellä on puolet eli noin 4 desilitraa nestettä.

    Siivilöi liemi toiseen kattilaan. Kiehauta ja vatkaa voi joukkoon. Voi suurustaa ja antaa kiiltoa kastikkeelle.

    Punaviinikastike saa jäädä melko ohueksi. Jos kaipaat paksumpaa kastiketta, ripottele joukkoon tummaa kastikesuurusta ja kuumenna pari minuuttia.

    Pippurikastike

    yhteensä 1 1/2 rkl kokonaisia pippureita (valko-, musta-, roseepippuria)

    Paahda kokonaisia pippureita kuivalla pannulla. Laita pippurit kiehumaan mausteliemeen mukaan.

    Valmista kuten punaviinikastike.

    Lisää valmiiseen kastikkeeseen puoli desiä kuohukermaa.

    Katajanmarjakastike

    Murskaa noin 15 katajanmarjaa ja laita kiehumaan mukaan mausteliemeen. Mausta valmis kastike parilla ruokalusikallisella herukka-, pihlajanmarja- tai karpalohyytelöä. Valmista punaviinikastikkeen tapaan ja tarjoa riistan kanssa.

    Tattikastike

    Valmista kuten punaviinikastike. Lisää punasipulin kanssa kuivattuja tattiviipaleita pari ruokalusikallista. Pehmennä valmista kastiketta lopuksi tilkalla kuohukermaa.

    4 annosta

    1–2 (150 g) salottisipulia

    1 rkl voita

    1 prk (2 1/2 dl) Mustapekka-ruokakermaa

    2 oksaa tuoretta timjamia

    Leikkaa kuoritut sipulit peniksi kuutioiksi. Kuullota voissa kattilan pohjalla. Lisää maustettu ruokakerma ja kuumenna. Mausta hienoksi leikatulla timjamilla. Tarjoa lihan kanssa.

    4–5 annosta

    2 tomaattia

    1/2 tuoretta kurkkua

    1 ruukku- tai jääsalaatti

    1 prk (200 g) raejuustoa tai

    1 rasia kotijuustoa

    1 dl mustia oliiveja

    Kastike

    1/2 dl ananas- tai appelsiinitäysmehua

    1 dl (oliivi)öljyä

    1/4 dl sinappia

    1 rkl sokeria

    1/4 tl suolaa

    1/4 tl mustapippuria

    (valkosipulia)

    Lohko tomaatit sekä suikaloi kurkku ja salaatti. Levitä salaatti ruokalautasille ja muut ainekset ryhmittäin päälle. Sekoita kastike pullossa ja tarjoa erikseen.

    4–5 annosta

    3 (400 g) porkkanaa

    1 (300 g) pieni kukkakaali

    2 rkl voita

    2–3 rkl ruokosokerisiirappia

    1/4 tl valkopippuria

    noin 1/2 tl suolaa

    1/2 dl vettä

    Kuori porkkanat ja vedä perunankuorimaveitsellä suikaleiksi. Pese ja irrottele kukkakaalin nuput irti toisistaan. Kuullota kasviksia hetki voissa kattilan pohjalla.

    Lisää mausteet ja sekoita. Lisää tilkka vettä ja hauduta kypsäksi. Tarkista, että vesi ei haihdu kokonaan pois.

    4–6 annosta

    4–5 (500 g) hapahkoa omenaa

    25 g voita

    noin 1/2 dl sokeria

    1 dl pähkinärouhetta

    Tarjoiluun

    1/2 l vaniljajäätelöä

    Kuori ja lohko omenat. Paista omenalohkoja voissa pannulla, kunnes ne pehmenevät. Lisää omenoille pähkinärouhe ja sokeria. Jatka paistamista, kunnes sokeri on sulanut ja hieman ruskistunut.

    Jaa omenat jälkiruokakulhoihin ja tarjoa lämpiminä jäätelön kanssa.

    10 annosta

    Pohja

    4 munaa

    1 1/2 dl sokeria

    1 dl vehnäjauhoja

    1/2 dl ohratärkkelys- tai perunajauhoja

    1 tl leivinjauhetta

    1 dl mantelijauhetta

    Kostutus

    1 dl maitoa

    1 tl vaniljasokeria

    Väliin ja päälle

    noin 1 1/2 dl karpalohyytelöä

    2 prk (à 200 g) valkosuklaa-limerahkaa

    1 prk (3,3 dl) kuohukermaa

    2 rkl sokeria

    Koristeluun

    ABC-keksejä

    karpaloita

    Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon yhdistetyt vehnäjauho, tärkkelysjauho ja leivinjauhe siivilän läpi samalla sekoittaen. Lisää myös mantelijauhe.

    Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2 1/2 litran kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Kumoa kakku jäähtyneenä. Leikkaa kolmeen osaan.

    Vaahdota kerma ja vatkaa joukkoon valkosuklaa-limerahka ja hiukan sokeria. Noin puolet seoksesta tulee kakun sisään, loput päälle ja reunoille.

    Nosta alin pohjalevy tarjoiluvadille. Kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Sivele päälle kerros karpalohyytelöä. Levitä rahkaseosta karpalohyytelön päälle.

    Nosta seuraavaksi keskimmäinen kakkulevy. Kostuta maidolla ja sivele hyytelöllä. Levitä rahkaseosta. Kostuta kansi leikkauspinnan puolelta ja nosta se kakun päälle.

    Levitä kakun reunoille ja päälle loppu rahkaseos. Kuvioi kakun pinta haarukalla. Koristele kokonaisilla karpaloilla ja kekseillä.

    ANNELI PESSALA

    Avaa artikkelin PDF