KKV:n väliraportti osoittaa kaupan hintamarginaalien nousun useimmissa tuotekategorioissa
MTK:n Jyrki Wallinin mukaan KKV:n raportti tuo esiin tärkeää tietoa elintarvikemarkkinoista, mutta jatkotutkimuksia tarvitaan.
MTK:n Jyrki Wallin toivoo, että ruuan alkuperän muutoksia elintarvikeketjussa tutkittaisiin tarkemmin. Kuva: Markku VuorikariElintarvikeketjun toimivuutta tarkastelevan Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tutkimushankkeen väliraportti tarjoaa yleiskuvan elintarvikemarkkinoiden viimeaikaisesta kehityksestä.
MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin pitää positiivisena, että elintarvikemarkkinan kehitystä tarkkaillaan.
”Pidän hyvänä, että KKV on aktivoitunut elintarvikemarkkinan osalta, viimeksi tällainen selvitys tehtiin reilu kymmenen vuotta sitten”, Wallin kommentoi.
KKV:n väliraportissa kaupan hintamarginaalin kehitystä tarkastellaan kaupan myynti- ja ostohintojen avulla. Suurimmassa osassa tuotekategorioita myyntihinnat ovat nousseet hieman ostohintoja enemmän, eli kaupan hintamarginaali on noussut.
Raportissa on myös tarkasteltu, miten osassa tuotteita kuluttajan elintarvikkeista maksama hinta jakautuu eri elintarvikeketjun toimijoille. Kaupan osuus kuluttajan maksamasta arvonlisäverottomasta hinnasta on noin 25 %, elintarviketeollisuuden osuus noin 40 % ja tuottajien osuus noin 35 %.
Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi yhdestä kuluttajan elintarvikkeisiin käyttämästä eurosta keskimäärin noin 25 senttiä menee kaupalle, noin 35 senttiä tuottajalle ja noin 40 senttiä elintarviketeollisuudelle, raportissa selvennetään.
Julkaistussa väliraportissa todetaan, että hinnan jakautuminen elintarvikeketjun eri tuotantoportaille ei ole merkittävästi muuttunut, vaikka elintarvikkeiden hinnat ovat nousseet viime vuosina nopeasti.
Tutkimushanketta varten KKV on kerännyt elintarvikeketjun toimijoilta laajan aineiston elintarvikkeiden hinnoista, tuotantokustannuksista ja myyntimääristä. Väliraportti on ensimmäinen katsaus kerättyyn aineistoon.
Myös Wallin muistuttaa, että kyseessä on väliraportti ja hanke tulee etenemään.
”Erittäin hyvä, että jatkavat selvittämistä KKV:ssä, koska raportti tällaisenaan ei vielä anna riittävän kattavaa kuvaa elintarvikemarkkinan kehityksestä ja esimerkiksi kaupan omien merkkien vaikutuksesta markkinaan.”
Hankkeen jatkotutkimukset saavat Wallinilta ohjeistusta kotimaisuuteen liittyen.
”Itse kiinnitin huomiota tähän kotimaisuuskysymykseen. Olisi mielestäni hienoa lisätutkimusten myötä saada selville, mitä muutoksia kotimaisten ja ulkomaisten ruokien välillä on elintarvikemarkkinassa tapahtunut.”
Tätä tutkimuskulmaa Wallin perustelee sillä, että kotimaisuusasteen muutokset tuotekategorioissa näkyvät suoraan alkutuottajien taloudessa.
Julkaistun raportin voit lukea täältä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat






