
Riihimäen tehdas vähentää sokeria välipaloista
Valio rakentaa Riihimäellä uutta välipalatehdasta. Vientiä aiotaan lisätä sokeria vähentämällä.
Mika Koskinen uskoo maidontuottajien ansaitsevan jalostusasteen noususta ja kilpailukyvystä. Kuva: Kari SalonenValio rakentaa Riihimäellä uutta huippumodernia välipalatehdasta. Keski-Euroopaan ja maailmalle aiotaan lisätä vientiä uusin tuottein..
Uuden tehtaan, meijerin seinät ovat pystyssä ja katot paikallaan. Tiistaina sen sisälle nostettiin ensimmäisiä sadasta jogurttisäiliöstä.
"Aluksi teemme jogurttia enimmäkseen", kehityspäällikkö Katja Häkkä kertoo.
Valmis välipalatehdas aloittaa vuoden kuluttua helmikuussa, jolloin ensimmäisten maitojen on määrä virrata putkistoissa.
Johtaja Mika Koskinen sanoo 170 miljoonan euron investointia Valion ja suomalaisen elintarviketeollisuuden suurimmaksi kautta aikojen.
"Välipalojen kulutus kasvaa ja kuluttajien tarpeet erilaistuvat", Koskinen arvioi.
Valio rakentaa tehtaan tekemään välipaloja, herkuttelutuotteita ja proteiinituotteita. Seinäjoella ja Oulussa Valio jatkaa niitä entiseen malliin.
"Proteiiniboomi jatkuu viidettä vuotta."
Riihimäen tehtaan valtiksi aiotaan vähäsokerisia jogurtteja. Sokeri vähennetään puoleen vuoteen 2020 mennessä. Euroopassa syödään vielä runsassokerista.
"Sokerin vähentäminen on helppoa mutta taitoa tarvitaan säilyttää hyvä maku", Häkkä kehuu.
Valiolla on iso salkku patentteja tehdä uuden sukupolven tuotteita, joilla kutkutetaan kuluttajien makuhermoja ja muuttuvia mieltymyksiä.
Maito kerätään Riihimäelle sadan kilometrin säteellä. Jalostusasteen nosto mahdollistaa paremmat hinnat ja tuottajahinnat osaltaan.
"Maitojauhe ja juustot ovat maailmalla eniten kilpailtuja tuotteita", Koskinen tietää.
Valio rakentaa välipalatehtaan omana työnään. Kustannusarvio ja aikataulu ovat pitäneet hyvin. Uutta tieliittymää tehtaalta moottoritielle rakennetaan.
Uusi meijeri työllistää 90 henkilöä alkuvaiheessa. Kapasiteettia rakennetaan 120 miljoonaa kiloa vuodessa. Laajennukset ovat mahdollisia 53 hehtaarin tontilla.
Riihimäen vanha meijeri jatkaa, mutta jogurtin teko siirretään sieltä kilometrin päähän uuteen tehtaaseen. Vanhalla puolella työskentelee nyt 400 henkilöä.
Lämmöntuotannossa käytetään haketta ja kotimaisia biopolttoaineita. Tehtaan kotimaisuus on korkea.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
